930 x122 grota rece

camere de filmat

Obligație nouă pentru creșe și grădinițe! Vestea pe care o așteptau toți părinții

Obligație nouă pentru creșe și grădinițe! Vestea pe care o așteptau toți părinții

Citiți și: Anunț deosebit de important privind creșele și grădinițele! Părinții trebuie să știe

Pe fondul creșterii violenței în mediul școlar, la Camera Deputaților a fost înregistrat marți un proiect legislativ.

Acesta prevede obligativitatea instalării, în creșe și grădinițe, a unor sisteme de monitorizare audio-video.

Citiți și: Pitești. Pas important pentru creșa nou-nouță din Găvana

În plus, părinții vor putea accesa imaginile pe care le transmit camerele de filmat pe toată perioada în care copiii sunt la creșă, respectiv la grădiniță.

Concret, unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar vor fi obligate să instaleze sisteme de monitorizare audio-video în:

– sălile de clasă,

– exteriorul clădirilor,

– pe holuri,

– în săli de mese

– săli de festivități.

Indiferent dacă sunt din sistemul public sau din cel privat.

Apoi, creșele și grădinițele vor fi obligate ,,să transmită părinților modalitatea prin care aceștia pot accesa camerele pe toată perioada cât copilul se află în incintă”.

Viitoarea lege stabilește că nu va fi necesar consimțământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație din creșe și grădinițe.

,,În cazul acestor sisteme, camerele de monitorizare audio-video sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței și integrității oferite direct copiilor”, mai apare în document.

Obligație nouă pentru creșe și grădinițe! Vestea pe care o așteptau toți părinții

Acum, Legea învățământului preuniversitar stabilește că doar școlile pot decide, în urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, instalarea unui sistem de supraveghere audio-video.

Potrivit inițiatorilor:

,,Propunerea de față are la bază creșterea numărului de acte de violenţă în aceste zone, fapt care generează îngrijorare și nevoia de a propune soluţii concrete, cunoscut fiind faptul că actele de violenţă creează consecințe multiple asupra dezvoltării socio-emoţionale ale copiilor.

Violenţa psihologică și abuzul emoțional sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite în cazul preșcolarilor, iar acestea vin din partea unor persoane cu care minorii se află într-o relație de încredere sau de răspundere şi în majoritatea cazurilor aceştia sunt educatori/ învățători, director.

Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală sau nonverbală, la amenințare, terorizare, ridiculizare etc. În acest context, evident că putem discuta de abuz din partea cadrului didactic care poate îmbrăca inclusiv forma răspunderii penale”.

Detalii, AICI.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3