930 x122 grota rece

măsuri

Pâinea se scumpește din ce în ce mai mult!

Din cauza majorării preţurilor la energie, gaze şi materie primă, Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase este cel mai afectat sector din industria alimentară.

Citiți și: Conduci o astfel de mașină? Trebuie să știi ce măsuri s-au luat

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) cere autorităţilor să ia măsuri de urgente.

„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.

Citiți și: Breaking. Ce se întâmplă cu alimentele de bază! Acum s-a decis!

Aceştia afirmă că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru.

„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, avertizează reprezentanţii ROMPAN.

CE MĂSURI SOLICITĂ ROMPAN

Consiliul Director ROMPAN solicită luarea unor măsuri urgente. Prima dintre ele vizează acordarea unei subvenţii morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influenţe directe în preţul făinii şi mai departe în preţul pâinii şi al celorlalte produse făinoase.

De asemenea, aceștia mai solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, în condiţiile în care această măsură ar duce la scăderea preţurilor finale din magazine, dar ar conduce şi la o diminuare a evaziunii fiscale.

Brutarii români mai cer implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcţii, susținând că acesta ar aduce venituri suplimentare salariaţilor fără o creştere a preţurilor de producţie.

Foto descriptiv: Ziarul de Iași

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90