NOR CURIER 930X122

    congres_oct_psd04

    PSD cere unitate pentru a-l darama pe Boc

    Congresul PSD a aprobat, sâmbătă, programul de guvernare elaborat de departamentele coordonate de Constantin Nicolescu, principalele modificări ce vor fi aduse Statutului partidului, printre care alegerea preşedintelui şi a candidatului PSD la prezidenţiale prin votul tuturor membrilor, începând cu alegerile de la următorul congres ordinar, din 2014, dar şi creşterea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18. Luni, moţiunea de cenzură va fi depusa in Parlament.

    Preşedintele partidului poate fi revocat, înainte de alegerile la termen, tot prin votul tuturor membrilor PSD. Cei peste 4.500 de delegaţi la Congresul extraordinar al PSD au aprobat şi o rezoluţie prin care PSD se angajează să nu facă niciun fel de alianţă cu partidele care sunt acum la guvernare şi mai ales cu PDL. 
    congres_oct_psd07
    Congresul PSD a aprobat programul intitulat „România corectă, România socială”, prin care se angajează, încă din prima zi de de guvernare, să refacă salariile bugetarilor şi să blocheze legea pensiilor. Pentru prima zi de guvernare, PSD se angajează la aplicarea a şase măsuri: revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%, anularea noilor metode de recalculare a pensiilor militarilor prin blocarea aplicării legii unitare a pensiilor, anularea impozitării pensiilor mici, îngheţarea cheltuielilor materiale la utilităţi şi medicamente şi plafonarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii la 50% faţă de anul trecut, eliminarea obligaţiei de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele angajate cu drepturi de autor, respectiv începerea auditului financiar al guvernului Boc.
    congres_oct_psd01
    Pentru prima lună de guvernare, PSD propune creşterea salariului minim la 750-800 lei, scăderea CAS la angajator cu 3%, deblocarea posturilor din sănătate, îngheţarea pentru un an a preţului la energia furnizată populaţiei.
    PSD se angajează, pentru primul an de guvernare, să introducă sistemul diferenţiat de impozitare, pentru care propune două variante de lucru. Prima variantă este impozitarea în patru trepte: 0% pentru veniturile de până la 1.000 lei, 15% pentru veniturile sub 4.500 lei, 25% pentru veniturile între 4.500 şi 10.000 lei şi 35% pentru veniturile de peste 9.000 lei.
    A doua variantă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru veniturile până la 1000 lei, 12% pentru cele între 1.000 şi 4.500 lei, şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4.500 lei. PSD mai susţine păstrarea impozitului pe profit la 16%, cu scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. În ce priveşte TVA, PSD propune majorarea în cazul produselor de lux şi diminuarea până la 5% pentru pâine, carne proaspătă, lapte ulei şi zahăr. O altă măsură pe care PSD afirmă că o va lua la guvernare este impozitarea proprietăţilor de lux şi a proprietăţilor multiple. De asemenea, PSD se angajează la depolitizarea administraţiei, eliminarea influenţei politice în numirile făcute în Justiţie, reducerea evaziunii fiscale, îndreptarea luptei anticorupţie, plata integrală a subvenţiilor în agricultură, compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensiile sub 1.000 lei.
    Unitate!

    În afară de programul propus pentru venirea la guvernare „care este perfectibil” şi de modificările de statut, congresul de sâmbătă, intitulat „Stânga îndreaptă România” a mai transmis un mesaj important, acela anunţat de Victor Ponta chiar la debutul lucrărilor: unitate.
    congres_oct_psd13
    O unitate a partidelor din Opoziţie, o unitate între generaţii, între cei care acum sunt la guvernare şi o parte dintre cei care acum sunt la Putere, o unitate cu socitatea civilă. Acest mesaj a fost întărit prin prezenţa şi discursurile invitaţilor: Sorin Oprescu, fostul social-democrat, ajuns primar independent al Bucureştiului, vicepreşedintele PNL Theodor Meleşcanu, liderul PC Daniel Constantin, liderul PNŢCD Radu Sârbu, conducerea PRM, prin Codrin Ştefănescu, senatorul UDMR Verestoy Attila, dar şi lideri ai sindicatelor- Marius Petcu, preşedintele C.N.S.L.R-FRĂŢIA sau Dumitru Costin, liderul BNS. Unitatea nu a fost parcă atât de strânsă dacă privim evoluţia lui Mircea Geoană în aceste zile şi din timpul congresului. Fostul candidat la preşedinţie a fost o prezenţă discretă la congresul de sâmbătă. La Consiliul Naţional al partidului, cel de dinaintea congresului, nici nu a fost prezent.
    congres_oct_psd17
    După ce vineri, la Liga Aleşilor Locali, a generat reacţii negative din partea unor primari, când s-a aşezat printre aleşii locali, coborând de la prezidiu, fiind…trimis înapoi pe scenă unde a stat cât a fost preşedinte, sâmbătă, unii dintre delegaţi se întrebau pe unde este Geoană. A intrat la început în sală, a strâns câteva mâini, a schiţat câteva zâmbete, însă cam atât. A reapărut la un moment dat, a stat câteva minute lângă Tudor Pendiuc, pe scenă, dar nu a avut niciun discurs. A ieşit apoi din nou pe holuri.
    PRM şi UDMR-vecini
    Interesant a fost şi faptul că invitaţii PRM şi UDMR au fost aşezaţi- poate şi aici ca un simbol al acestei unităţi, pe scaune alăturate. Din partea PRM, Codrin Ştefănescu a promis sprijinul partidului său pentru coagularea unei alternative la guvernare care să aibă ca pilon central PSD. Senatorul UDMR Verestoy Attila, singurul reprezentant al Puterii, a preciat că principalul punct care uneşte Uniunea şi PSD este dorinţa comună de a moderniza România, indiferent dacă metodele pot diferi.
    Sindicatele anunţă mişcări de stradă în ziua moţiunii
    Marius Petcu şi Dumitru Costin au anunţat că în ziua în care moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în Parlament, sindicatele vor protesta şi vor declanşa greva generală, solicitând demisia Guvernului Boc.
    Preşedintele PNŢCD, Radu Sârbu, s-a adresat, pentru prima oară în istoria post-decembristă, delegaţilor Congresului PSD, pe care i-a invitat să aprobe, printr-o hotărâre, acordul de reconciliere naţională semnat de ţărănişti şi social-democraţi.
    Stimate popor PSD….
    Sorin Oprescu şi-a început discursul cu „o sintagmă la care am ţinut şi încă ţin: stimate popor PSD”, stârnind ropote de aplauze în sală.
    congres_oct_psd10
    Chiar dacă au existat voci printre delegaţi care au considerat că Oprescu a simţit că PSD este acum pe val, motiv pentru care a venit la Congres, sala a reacţionat pozitiv în cea mai mare parte. Oprescu a ţinut să le amintească social-democraţilor că nu va uita niciodată perioada pretrecută în cadrul acestui partid. Primarul Bucureştiului a afirmat că din punct de vedere al administraţiei, cel mai important este obiectivul depolitizării. „M-am bucurat să aflu că pe lista dumneavoastră de priorităţi se află depolitizarea administraţiei. De când sunt primar general am învăţat că politicul poate ajuta administraţia dar poate şi să se urce cu bocancii peste ea. Oamenii au nevoie de eficienţă şi de soluţii şi de mai puţinăm politică în administraţie. Politizarea
    excesivă a devenit o regulă de stat, dar avem nevoie de profesionişti, de tratament egal, echidistanţă, solidaritate şi consens în ceea ce priveşte cetăţenii”, a mai spus Oprescu.
    Năstase: Ponta premier
    Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a afirmat că, pentru ca programul de guvernare lansat de PSD la Congresul extraordinar de sâmbătă să nu rămână doar „un eseu”, este nevoie ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, dar şi ca viitorul premier să fie Victor Ponta.
    Ponta: Băsescu şi ai lui trebuie să plătească în faţa justiţiei
    Victor Ponta a avut un discurs…surprinzător de lung, care a depăşit o oră. A vorbit despre unitatea partidelor, a sindicatelor, a societăţii civile, a vorbit despre măsurile propuse de PSD, despre moţiunea de cenzură şi a atact violent PDL şi pe Traian Băsescu: „Traian Băsescu este mai rău decât Ceauşescu pentru că îşi urăşte poporul. Nu doar pentru că este nebun, ci pentru că îşi urăşte ţara, îşi urăşte poporul, vrea să se răzbune pe poporul care nu îl mai vrea. Trăim într-o ţară în care totul se ia cu forţa şi se distribuie politic. Traian Băsescu a folosit o singură ţeapă, una în care ne-a tras pe noi toţi ca popor în 2004″ , a afirmat Ponta. Ponta i-a îndemnat pe pensionari, medici, profesori, militari, să nu abandoneze acţiunile sindicale şi să „ridice capul” pentru că, altfel, „Capul plecat va fi în continuare tăiat de sabia pedelistă”. Ponta a atras atenţia că Băsescu şi liderii PDL trebuie să plătească pentru ceea ce s-a întâmplat şi în instanţă.
    congres_oct_psd11
    După toate discursurile, secretarul general Livei Dragnea a preferat să vorbească mai puţin şi a difuzat, în schimb, un montaj video cu promisiunile PDL privind creşterile salariale şi ale pensiilor, apoi cu laitmotivul Boc ascuţind coasa, simbolizând, de fapt, ceea ce s-a întâmplat. Din promisiuni de a mări, s-a ajuns la tăieri.
    România este în cel mai negru moment de după Revoluţie
    Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a avut al doilea discurs ca şi lungime temporală după cel al lui Victor Ponta, vorbind despre o parte dintre măsurile propuse în programul PSD, dar şi criticând unele măsuri ale dreptei. Iliescu a criticat introducerea cotei unice în 2004 şi a pledat pentru introducerea impozitării progresive. Preşedintele onorific a atras atenţia că România trăieşte cea mai gravă situaţie din ultimii 20 de ani.

    [555x222px]KV_WinterSale_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90