930×122 CUMPANA 5

ccr

(UPDATE) CCR: IOHANNIS TREBUIE SĂ PROPUNĂ UN ALT PREMIER

(UPDATE ORA 19) În conferința sa de presă, printre altele, președintele a declarat că nu comentează decizia CCR și că așteaptă motivarea. Klaus Iohannis a mai spus că nu va propune un premier de la PSD și că în 2-3 zile va comunica următorul lui demers pe acest subiect. 

Citiți și: Ultima oră! Klaus Iohannis vine în Argeș!

(UPDATE ORA 15:45) CCR a emis comunicat de presă: „În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale (…) a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.

În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.

Citiți și: Asistent medical la Ambulanța Argeș, decorat de Iohannis

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1.A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88, din 6 februarie 2020.

2.În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului” (AICI, comunicatul integral al CCR). 

(UPDATE ORA 15:30) La ora 18 Klaus Iohannis va face declarații de la Palatul Cotroceni. 

Curtea Constituțională a admis astăzi ca fondată sesizarea președinților celor două Camere ale Parlamentului în ceea ce privește noua nominalizare pentru funcția de premier a liderului PNL, Ludovic Orban.

CCR a admis că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, președintele țării trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcția de prim-ministru.

„Decizia Curții nu îi interzice, însă, președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament.

Teoretic, președintele Iohannis îl poate nominaliza încă o dată pe Ludovic Orban ca premier desemnat, dar practic e greu de crezut că șeful PNL poate dovedi că poate strânge o majoritate guvernamentală”, explică oficiali din CCR pentru G4Media.ro.

Amintim că pe 6 februarie 2020 președintele României a anunțat propunerea pentru funcția de premier. Propunerea lui Klaus Iohannis pentru postul de prim-ministru a fost premierul demis Ludovic Orban. Anterior, pe 5 februarie, primul Guvern Orban fusese demis ca urmare a votării favorabile în Parlament a moțiunii de cenzură inițiată de PSD și UDMR

555×222  MAIA

Comentarii

SMART KIDS 570×90