930×122 CAPRA 5

construcţie

Poți construi pe terenul altei persoane? Află în ce condiții

Poți construi pe terenul altei persoane? Află în ce condiții

Citiți și: Daunele morale – ce sunt și cum se stabilește cuantumul lor?

Informații pe marginea subiectului și AICI – Cum poți construi pe terenul altei persoane

Potrivit legii civile, dreptul de superficie poate fi constituit pe o durată de 99 de ani.

Citiți și: Riscuri pe care trebuie să le știi atunci când adjudeci un imobil prin licitație publică

În situația în care nu este prevăzut un termen în conveție, actul juridic etc. se prezumă că acesta a fost constituit pe o durată de 99 de ani.

Tot astfel, dacă a fost constituit pe o durată mai mare de 99 ani, aceasta se va reduce de drept la 99 ani.

Chiar dacă leguitorul român a prevăzut o limitare a existenței dreptului de superficie la 99 de ani, totuși acesta poate fi prelungit tot cu o durată de 99 ani.

Dreptul de superficie poate fi înscris în cartea funciară însă există câteva reguli care trebuie să fie urmate.

Poți construi pe terenul altei persoane? Află în ce condiții

În situația în care dreptul de superficie este contituit prin cedarea de către proprietar a dreptului de proprietate asupra construcției, păstrând dreptul de proprietate asupra terenului sau este cedat dreptul de proprietate asupra construcției unei persoane și dreptul de proprietate asupra terenului altei persoane (cum a fost ilustrat în exemplu de AICI ), regula este că titularul dreptului de superficie (proprietarul construcției) NU poate modifica structura construcției.

În schimb el o poate demola numai dacă își asumă obligația de a construi în forma inițială.

De asemenea, dacă a fost cedat dreptul de folosință asupra terenului în schimbul unei sume de bani, titularul superficiei are obligația de a acorda, sub formă de rate lunare, proprietarului terenului o sumă de bani egală cu chiria stabilită pe piața liberă.

În situația în care părțile nu se înțeleg asupra sumei datorată proprietarului terenului, aceasta va putea fi stabilită pe cale judecătorească.

Legea prevede mai multe cazuri de încetare a dreptului de superficie:

La expirarea termenului – în această situație, în cazul în care nu este reînnoit dreptul de superficie, proprietarul terenului dobândește și dreptul de proprietate asupra construcției, dar având obligația de a plăti valoarea de circulație a acesteia de la data expirării termenului.

Prin consolidare, dacă terenul și construcția devin proprietatea aceleiași persoane – spre exemplu, în timpul perioadei în care dreptul de superficie există, proprietarul clădirii îi face o ofertă proprietarului terenului pentru cumpărarea terenului. În situația în care proprietarul terenului acceptă oferta superficiarului, atunci dreptul de superficie încetează deoarece proprietarul construcției a devenit și proprietarul terenului.

Prin pieirea construcției, dacă există stipulație expresă în acest sens – în această situație, în actul juridic încheiat de părți trebuie să existe o clauză care să menționeze expres că dreptul de superficie se stinge în situația în care clădirea sau plantația nu mai există.

În alte cazuri prevăzute de lege;

Poți construi pe terenul altei persoane? Află în ce condiții

HerasMed (555 x 222 px)
HerasMed (570 x 90 px)