Donaris 930 x 122

accident de muncă

UPDATE: POZIȚIA NIDEC DUPĂ ACUZAȚIILE LANSATE DE UN ANGAJAT

UPDATE: Oficialii Nidec au transmis redacției ePitești un punct de vedere cu privire la acuzațiile lansate astăzi de un angajat al firmei.

Citiți și: Eveniment grav la Argeș Mall! Declarații EXCLUSIVE: „Are fractură deschisă!”

„Vă facem cunoscut faptul că în acest moment se desfășoară o anchetă internă cu privire la cauzele accidentului de muncă înregistrat în seara zilei de 11.02.2020.

Prin urmare, nu ne putem încă pronunța asupra cauzelor și vinovăției celor în cauză, până la finalizarea cercetărilor și nu confirmăm cele spuse de dl. Cărbunaru.

Citiți și: Argeș. Incident deosebit de grav!

Menționăm că acesta este într-adevăr pe lista de disponibilizări și că a avut în trecut probleme disciplinare atât față de superiori, cât și față de colegii săi.

În fabrica noastră lucrează aproape 700 de salariați și în ultimele 12 luni au fost înregistrate 7 accidente de muncă, iar în anul precedent, 5 accidente de muncă.

Suntem conștienți că și un singur accident de muncă este prea mult. Am demarat un amplu proiect de îmbunătățire a conștientizării de către angajații noștri a importanței respectării regulilor privind sănătatea și securitatea în muncă și de a ne asigura că sunt respectate cu strictețe regulile în vigoare”, precizează pentru ePitești Diana Zamfir, HR Manager NIDEC MOTOR CORPORATION ROMANIA.

De aseară, de când Serviciul de Ambulanță Județean a preluat de la Nidec o angajată cu „plagă strivită la nivelul gâtului”, accidentul e pe buzele tuturor în fabrica din Ștefănești.

„Sunt muncitor în formare și am făcut treabă de muncitor calificat”

Atmosfera sumbră este completată de valul de preavize pe care o parte dintre salariați le-au primit recent.

Unul dintre cei care vor fi disponibilizați a ales azi să rupă tăcerea.

Omul spune că în firmă sunt multe nereguli și că muncitori necalificați ar fi puși să efectueze operațiuni care ar trebui să fie executate doar de muncitori calificați.

„Sunt multe nereguli. Nu e primul accident, un alt coleg și-a pierdut degetul. Sunt riscuri multe, pentru că oamenii buni, care au fost calificați, au plecat sau au fost dați afară, iar unii dintre cei calificați în trei zile habar n-au.

Eu, tot așa, sunt muncitor în formare sau necalificat și am făcut treabă de muncitor calificat, de reglor de utilaje etc. Am două hârtii semnate de maiștri, pe una sunt trecut – la calitate – reglor, iar în alta apar ca muncitor în formare, de trei ani și jumătate.

Sunt 6-7 CNC-uri, o linie întreagă, e risc de accident dacă pe mine, muncitor necalificat, care habar n-am cum se oprește, cum se pornește, cum se dă comandă, mă pun să fac asta”, declară pentru ePitești Tudor Lucian Cărbunaru.

Bărbatul spune, însă, că în cazul femeii accidentate aseară nu a fost vorba de o astfel de situație, dar trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile care există pentru cei care ajung în situațiile descrise anterior.

„Are un copil, e divorțată, asta îi mai trebuia”

Despre colega și contextul în care femeia care a ajuns de la bandă la Spitalul Județean de Urgență din Pitești bărbatul povestește:

„Doamna Steluța nu e în situația asta, dar are un copil, e divorțată, asta îi mai trebuia! E arsă pe mâini, vă dați seama că lacul ăla de la mașina de impregnare are peste 200 de grade. Imaginați-vă că e o gheară, pe un tronson, care se plimbă de colo, colo. Are un senzor, care, dacă nu ești atent, poate să-ți vină direct în cap, să te omoare pe loc. Gheara aia trebuie să se ducă pe linie, să apuce 5, 6, 7 rotori. Sunt temperaturi mari acolo. Pericolul să fie agățat e mare și pentru cineva care e specializat”, spune Tudor Lucian Cărbunaru.

„A accesat fără a avea sarcini o zonă periculoasă a liniei”

Oficialii companiei Nidec sugerează că în cazul accidentului de muncă petrecut ieri de vină ar fi angajata.

„Operatorul D.S. a accesat fără a avea sarcini o zonă periculoasă a liniei tehnologice U126 rotor. Astfel, a fost surprinsă de mișcarea brațului mobil a utilajului care opera în zonă”, se arată în comunicarea pe care administrația firmei a transmis-o Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

ITM anchetează cazul (AICI, subiectul pe larg).

Referitor la cele semnalate de Tudor Lucian Cărbunaru, am încercat să obținem o poziție a Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din Nidec. Liderul sindical Florian Stănculescu spune că nu i-au fost semnalate cazuri în care muncitori necalificați să fi fost puși să efectueze muncă de categorie calificată.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3