NOR CURIER 930X122

dumitru tudosoiu

Reformă în Educație: Inspectoratele Școlare preiau controlul asupra posturilor didactice

Reformă în Educație: Inspectoratele Școlare preiau controlul asupra posturilor didactice

Citiți și: „Generalul” Tudosoiu, luat la „rost” de un elev de la „Brătianu”/ „Ce este un inspector?”

Pentru anul școlar 2024-2025, o modificare semnificativă va avea loc în sistemul de educație românesc, conform unei noi metodologii de mobilitate publicată în Monitorul Oficial.

Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-urile)  vor fi responsabile pentru stabilirea viabilității posturilor didactic.

Citiți și: Titularizare 2024: „Furtul” costă postul profesorilor suplinitori

O schimbare majoră față de practica anterioară, când această sarcină revenea școlilor.

Viabilitatea unui post didactic se referă la perioada pe care se poate încheia un contract de muncă pentru acel post.

Dumitru Tudosoiu, mesaj excepțional!

Conform noii metodologii, un post devine titularizabil atunci când viabilitatea sa este de cel puțin patru ani.

Permițând astfel încheierea unui contract pe perioadă nedeterminată.

Reformă în Educație: Inspectoratele Școlare preiau controlul asupra posturilor didactice

Articolul 32 al metodologiei prevede că:

„Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor se stabilește de consiliul de administrație al ISJ, la propunerea consiliului de administrație al unităților de învățământ, în funcție de planurile-cadru de învățământ în vigoare, de proiectele planurilor de școlarizare, de evoluția demografică la nivel local și în concordanță cu documentele strategice elaborate de unitățile de învățământ.”

Această schimbare vine în contextul unor preocupări exprimate de ministrul Educației, Ligia Deca, cu privire la posturile didactice neocupate, în special în zonele considerate mai puțin atractive pentru cadrele didactice.

Tudosoiu: Avem obligația ca Legile Educației să fie cât mai bune posibil!

„Aici avem o problemă de sistem”, spunea ministrul într-un interviu acordat edupedu.ro.

Ea a subliniat necesitatea găsirii unor soluții pentru ca mai multe posturi viabile să fie disponibile în școlile care au nevoie de ele.

Noul șef IȘJ Argeș, D. Tudosoiu: „E bine să încep așa!”

Prin această modificare, se urmărește o mai bună adaptare a ofertei de posturi la nevoile reale ale școlilor și la dinamica demografică.

Tudosoiu: „Un manager adevărat nu ascunde gunoiul sub preș!”

Aceasta ar putea contribui la o mai mare eficiență în sistemul de educație și la îmbunătățirea procesului de alocare a resurselor umane în domeniul educațional.

Sursă: edupedu.ro

 

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

12 comentarii

  • Eleonora spune:

    Domnule Tudosoiu, se apropie 1 și 8 Martie, instruiți profesorii și învățătorii să nu mai primească carduri cu bani strânși de la elevi de către pupincuriști, în 2023 s-au luat bani de la elevi și deși s-au reclamat astfel de fapte, nici până acum nu s-au dat banii înapoi! Nu țineți gunoiul sub preș!

  • Bușe Anna-Maria spune:

    La Dolj inspectorii sunt mână în mână cu directorii pentru aceste posturi viabile .
    Așa că, gunoiul sub preș tot îl bagă și,,peștele tot de la cap se impute”
    Acum le ascund inspectoratele posturile, pe care nu le declară directorii.
    La ,,Colegiul Național Pedagogic „Craiova erau 2 posturile de învățători pe care nu-leau declarat, chipurile că au uitat sa le treacă în Anexă, apoi le-au dat pe viabilitate,șmecherii…

  • Crisa spune:

    Da, desigur! ISJ-urile pun școlile să formeze Comisii de mobilitate și să transmită date despre posturile vacante. Deci, ce își asumă ISJ-urile?

  • Ana spune:

    Dc aveți dovezi concrete, mergeți în instanță. E f simplu. Nu mai incitați lumea în on line. Lăsați impresia că toate cadrele didactice primesc bani cadou de 8 martie. Pe medicii șpăgari de ce nu.i criticați?

  • Maria spune:

    cine are cunoștință de asemenea cazuri de ce nu da exemple concrete,aruncați cu noroi asupra tuturor cadrelor didactice.

  • Adelina Suciu spune:

    Stimată d- na! Dacă puteți proba ceea ce afirmați, vă rog să vă adresați autorităților competente care să verifice și sa- i pedepsească pe împricinați! Darea și luarea de mită se pedepsește de legea penală. Iar dv. dacă nu vă adresați autorității, sunteți în culpă pentru tăinuire! Să arunci cu noroi asupra unei categorii profesionale este simplu, nu- i așa? Mai greu este să luați atitudine?😔

  • Minca Marian spune:

    cei care comentati ca nu toate cadrele didactice nu primesc atentii cred ca faceti parte din sistem 100%.totii fara exceptie primiti si va bucurati cand cardurile sunt pline de la părinții care uni sunt extrem de saraci.scoateti generatie dupa generatie.de analfabeti cu girul vostru a ti dus învățământul la cotele cele mai joase de cand exista. sa fiti platiti dupa rezultatele corecte si la facultate sa se intre pe bune cu examen .nu cu proba de dosar.cum ca simțiți cand la examenul pe care il sustineti pentru posturilor libere majoritatea obtineti note de 2.3..4.5 si apoi predati la catedra chiar nu va este rusine sa mai scoateti capul in lume nu meritati din partea celor de varsta mea care am facut scoala nu gluma nici un respect vreți salarii cat mai mari treceti la munca nu la stat degeaba la catedra lasiilor ce sunteti ati distrus generati de elevii intregi puteti sa imi spuneti cat mai este ora de meditatie in particular si cat dat la fisc nerusinatiilor ce sunteti

  • Nina spune:

    buna s!Verificați cadrele didactice care sunt titulari si nu au psihologia predari elevilor .Elevii nu inteleg de la acesti profesori nimic .si le pune note de 1 și 3 in catalog .sunt nevoiți părinții sa faca meditații cu alți profesori .Afara cu ei din învățământ. mai ales că au ca proba notele trebuie luati la răspundere de ce au elevi tai notele astea mici.si verificați internatele si școlile sa nu se prăbușească tavanele.

  • PENGESCU Victoria spune:

    Consider că, prin aceasta, este un pas înainte.
    La nivelul unor școli sunt „grupuri de tip mafiot” în frunte cu directorii care ascund posturi didactice pt. a angaja pe cine vor ei, nu pe criterii de performanță.
    De când d-l ministru Cimpeanu a schimbat criteriile de selecție a directorilor (orice c. d. titular care are minimum 5 ani vechime, fără a fi nevoie să aibă experiență managerială, fără să aibă cursuri de management, fără a face parte din corpul managerilor profesioniști etc.) au ajuns tot felul de indivizi în școli că „manageri/directori” (de cele mai multe ori, cu sprijin politic) care se comportă ca pe moșia proprie, în detrimentul calității în învățământ și, oricâte sesizări s-au făcut nu s-au luat niciun fel de măsuri.
    iată în ce a constat „reforma” în învățământ a d-lui Cimpeanu!

  • Elena spune:

    Doamna Nina ați cam lipsit de la școala!

  • "Angajat al sistemului "! spune:

    Nu cred că este o noutate! Dintotdeauna toate posturile didactice, didactic auxiliar și nedidactic erau la „cheremul ” ISJ. !!! Poate depindea de județ!

  • Voinescu Nela spune:

    cei care au viabilitatea postului și au împlinit vârsta de pensionare 62 ani, de ce nu pot rămâne în învățământ până la 65 ani? Și ei au obținut nota de titularizare, dar au dreptul doar la viabilitate, chiar daca am funcționat pe el mai mult de 4 ani.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3