New Profesional Consult 930 x 122

ordonanță de urgență

România, amenințată de o pană de curent generală! Guvernul se teme

Guvernul României se teme de un blackout peste câțiva ani, în țara noastră.

Citiți și: Bani mai mulți pentru aceste persoane! A fost făcut anunțul

Astfel că, Ministerul Energiei a publicat proiectul unei Ordonanțe de Urgență dedicată finalizării centralei pe gaze de la Iernut, un proiect întârziat dar vital pentru sectorul energetic național.

Cu alte cuvinte, oficialii din țara noastră își doresc terminarea construcției acestei centrale cât mai repede, ca soluție în fața unui eventual blackout.

Citiți și: MĂSURĂ OFICIALĂ PENTRU ACORDAREA VOUCHERELOR DE VACANȚĂ

Potrivit Economica.net, Guvernul spune că, pe fondul opririi programate a unui reactor, dar și a interconectării sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel european, este posibilă apariția unui blackout.

CE PREVEDE PROIECTUL PENTRU ORDONANȚA DE URGENȚĂ ANTI BLACKOUT

Proiectul de OUG arată că dacă un contract pentru construirea unei capacități energetice a fost reziliat, și mai este de executat mai puțin de 40% din el, beneficiarul poate avea, mai nou, două opțiuni.

Fie să continue, pe un contract nou, proiectul cu același contractant, fie să atribuie prin negociere directă lucrările pe un nou contract, altei companii care poate dovedi că îl termină.  În ambele cazuri, există posibilitatea de a se depăși valoarea inițială a lucrărilor rămase de executat.

Toate aceste informații au o singură concluzie: centrala de la Iernut trebuie, neapărat, terminată, indiferent de costurile acesteia.

NOUA ORDONANȚĂ SIMPLIFICĂ PROCEDURILE

“Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 391 din 23 mai 2016 se completează după cum urmează:

La articolul 117, după alin. (6.1) se introduc trei noi alineate, alin. (7) – (9), cu următorul cuprins:

În cazul în care contractul de achiziție sectorială încheiat pentru realizarea și dezvoltarea capacităților de producere energie electrică a încetat prin reziliere din orice cauze care fac imposibilă finalizarea obiectivului de investiții în cadrul perioadei contractuale, iar restul investiției rămas de executat reprezintă mai puțin de 40% din stadiul fizic aferent finalizării obiectivului de investiții, entitatea contractantă are dreptul:

a) fie de a finaliza obiectivul de investiții cu contractantul inițial, prin aplicarea procedurii de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale, dacă acesta demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util, prin încheierea unui nou contract de achiziției sectorială;

b) fie de a aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale necesare finalizării obiectivului de investiții unui operator economic interesat și care demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util.

(8) În situația atribuirii unui contract de achiziție publică în aplicarea prevederilor alin. (7) lit. a) și lit. b), entitatea contractantă nu este ținută de valoarea restului rămas de executat calculată prin raportare la contractul de achiziție sectorială reziliat.

(9) Prevederile art. 180 alin. (1) lit. g) nu sunt aplicabile în cazul în care entitatea contractantă decide încheierea unui contract de achiziție în condițiile alin. (7) lit. a)”.

Foto descriptiv: Libertatea

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3