- Publicat de: ePitești
- 27-02-2020, ora 12:10
- Sănătate
OFICIAL: NOUL CORONAVIRUS/TELVERDE, SIMPTOME, REGULI DE URMAT
LINIE TELVERDE PENTRU INFORMARE
Citiți și: Controale ,,la sânge” într-un spital din Argeș. Nereguli deosebit de graveMinisterul Sănătății informează: “La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia Telverde destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.
Citiți și: Protest în oraș! Angajații de aici vor salarii mai mari!Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia Telverde.
Programul de funcționare este zilnic, între orele 8 și 23, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
Reiterăm faptul că linia telefonică Telverde este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!
În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112”.
SIMPTOME ALE INFECȚIEI CU NOUL CORONAVIRUS
Prin subprefectul Adrian Bughiu, Instituția Prefectului – Județul Argeș comunică: “Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin.
Printre simptomele frecvente ale infecției cu noua tulpină de coronavirus se numără:
-febra înaltă;
-tuse;
-dificultăți de respirație;
-nas înfundat;
-rinoree (secreții nazale);
-dureri în gât;
-dureri de cap;
-oboseală.
Sunt considerate suspecte de infecția cu noul coronavirus:
-persoanele care au semne de infecție respiratorie severă, asociind febra înaltă (peste 38 de grade C), tuse și dificultăți respiratorii;
-persoanele care au călătorit în zonele cu risc epidemic în ultimele 14 zile (conform informațiilor oficiale actuale) sau au intrat în contact cu o persoană diagnosticată/suspectă de infecție cu COVID-19.
Pot afla dacă am sau nu coronavirus?
Testarea este necesară doar la persoanele:
-cu febră de minimum 38 de grade C sau istoric de febră și tuse și dispnee, care necesită internare peste noapte și fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic;
-cu o boală respiratorie acută cu orice grad de severitate care în intervalul de 14 zile înaintea debutului au avut contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infecție cu COVID-19 în timp ce pacientul este simptomatic sau care au avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă în cel puțin una dintre cele 4 provincii din China afectate până în prezent (Hubei – orașul Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi), în regiunile Lombardia și Veneto din Italia (cu localitățile Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano) sau în regiunea italiană Piemonte (Cumiana) în intervalul de 14 zile anterioare debutului simptomelor.
Primele 10 cazuri care ar urma să fie depistate în România vor putea fi gestionate doar la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.
Conform metodologiei actuale, recoltarea probelor pentru testare se realizează doar în spitalul de boli infecțioase desemnat de Ministerul Sănătății (Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”), unde vor fi izolate și eventualele cazuri suspecte. Următoarele cazuri vor fi dirijate către unul dintre spitalele de boli infecțioase desemnate de Ministerul Sănătății. Lista integrală a spitalelor care vor putea testa și îngriji pacienții cu simptome asociate COVID-19:
-INBI „Prof. Dr.Matei Balș” din București;
-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București;
-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj;
-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța;
-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași;
-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara.
Reguli de urmat
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș comunică regulile preventive de urmat:
1.Spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;
2.Evitarea contactului cu oamenii care suferă de infecții respiratorii acute;
3.Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii dacă mâinile nu sunt igienizate;
4.Acoperirea nasului și gurii în timpul tusei sau strănutului cu batiste de unică folosință sau cu încheietura cotului;
5.Evitarea automedicației cu antivirale sau antibiotice;
6.Curățarea suprafețelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
7.Folosirea măștii de protecție în situațiile apropierii de oamenii bolnavi sau în caz de răceală. Menționăm că trebuie folosită corect masca de protecție, astfel:
-înainte de a pune o mască, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau folosiți gel antibacterian pe bază de alcool;
-acoperiți-vă gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu există decalaje între față și mască;
-evitați să atingeți masca pe timpul folosirii sau, dacă o faceți, mâinile să fie igienizate;
-înlocuiți masca cu una nouă dacă aceasta se umezește și nu reutilizati măștile de unică folosință;
-pentru a scoate masca, NU atingeți partea din față a măștii, o puteți da jos din spate;
-aruncați imediat masca la coșul de gunoi și spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu gel antibacterian pe bază de alcool.
8.Apelați la 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus și specificați acest lucru dispecerului.