- Publicat de: ePitești
- 16-12-2021, ora 9:46
- Știri
Sancțiunile pentru tutun şi alcool vândute minorilor vor fi înăsprite
Sancțiunile pentru tutun şi alcool vândute minorilor vor fi înăsprite
Citiți și: Pericol în Argeș! Doi șoferi turmentați prinși de polițieDeoarece, potrivit statisticilor, consumul de produse alcoolice și din tutun a crescut în rândul copiilor, parlamentarii vor înăsprirea sancțiunilor aplicate, printre altele, magazinelor și localurilor care facilitează accesul minorilor la aceste produse, conform Avocatnet.ro.
Măsura apare într-un proiect de lege care a trecut deja pe la Senat și care recent a fost propus pentru adoptare la Camera Deputaților, acesta fiind în așteptarea votului decisiv.
Citiți și: Incredibil ce vor trebui copiii peste 14 ani să facă!O primă modificare propusă vizează înăsprirea sancțiunilor pentru vânzarea produselor din tutun către copii. Încălcarea acestei interdicții va putea aduce barurilor, teraselor, restaurantelor, cluburilor și magazinelor o amendă de 10.000 de lei. Totodată, acestea vor avea și activitatea suspendată timp de 30 de zile. La a doua abatere, amenda va fi dublă – 20.000 de lei – și unitatea în cauză va fi închisă (nu e precizată și o perioadă anume).
În prezent, Legea 349/2002 prevede aplicarea amenzii de 10.000 de lei doar dacă e vorba despre a doua abatere, la prima magazinele și localurile riscând o amendă de 5.000 de lei.
Pe de altă parte, când vine vorba despre sancțiunile aplicate pentru vânzarea de alcool către minori, proiectul nu vizează modificarea cuantumului amenzii aplicate în acest caz, ci doar includerea servirii cu băuturi alcoolice a minorilor în rândul contravențiilor pentru care activitatea localurilor publice poate fi suspendată pe o perioadă cuprinsă între zece și 30 de zile. Și asta încă de la prima abatere.
Pentru „servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”, Legea 61/1991 stabilește acum amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei și suspendarea activității, dar doar în cazul repetării abaterilor.
(Foto: descriptiv / Sursa: Avocatnet.ro)