Donaris 930 x 122

accidente

Atenție! Modul de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere

Printr-un proiect de ordin pus recent în dezbatere publică, Ministerul Sănătății (MS) stabilește modul în care se va calcula punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor atunci când sunt implicate într-un accident rutier, care va fi folosit pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă.

Citiți și: Pitești: Două accidente în Centru, în același timp

Calculul punctajului traumatologic se va face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier.

Potrivit legislației, în cazul accidentelor rutiere cu victime, stabilirea despăgubirii pentru acestea se face atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

Citiți și: Accidente azi în județ – mașini făcute praf! Pompierii, date oficiale

După cum apare în proiect, calculul punctajului traumatologic se va face, contra cost, la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România sau a Fondului de Garantare a Asiguraților, de către medici experți evaluatori.

Pentru calculul punctajului traumatologic, victimele vor fi examinate clinic, în cadrul evaluării fiind verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și identificate aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care au legătură cu accidentul rutier.

Stabilirea despăgubirii se realizează atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară de la data producerii accidentului, iar despăgubirile se pot ajusta în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Salariul minim este în prezent 2.550 de lei.

Foto descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3