EcoMoto 930×122

angajati

ANGAJATORII DIN ARGEȘ, ATENȚIONAȚI

Angajatorii din Argeș, atenționați. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș îi atenționează pe angajatori cu privire la legislația referitoare la concedieri.

Citiți și: ITM ,,lovește” din nou: Sancțiuni record la acești angajatori

„Potrivit articolului 58 din Codul Muncii republicat, cu modificările şi completările ulterioare, concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului. Aceasta poate fi dispusă şi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, conform prevederilor articolului 65 din actul normativ menționat anterior. Concedierea poate fi individuală sau colectivă.

Totodată, Codul Muncii stabileşte, la articolul 60, situațiile în care este interzisă temporar concedierea.

Citiți și: Interzis pentru toți angajatorii! Nu le pot face asta salariaților!

În cazul concedierii neimputabile, angajatorul are obligaţia, conform articolului 75 aliniatul (1) din Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, de a acorda un preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare, timp în care salariatul trebuie să-şi continue activitatea, primind salariul pentru munca prestată.

În ipoteza în care contractul individual de muncă este suspendat (în condiţiile stabilite de articolele 49-54 din Codul Muncii), cu excepţia suspendării în cazul absenţelor nemotivate ale salariatului, se suspendă corespunzător şi termenul de preaviz. După încetarea cauzei de suspendare, termenul de preaviz va reîncepe să curgă, ceea ce presupune reluarea activităţii de către salariat până la împlinirea termenului respectiv.

În timpul perioadei de preaviz, contractul individual de muncă continuă să îşi producă efectele. Ambele părţi trebuie să respecte în continuare obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă, adică salariatul să-şi continue activitatea, iar angajatorul să-l remunereze în mod corespunzător.

Precizăm că lipsa nejustificată a salariatului de la locul de muncă (fără acordul angajatorului) poate atrage răspunderea disciplinară pentru absențe nemotivate”, transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș. (Foto: sediul ITM Argeș) 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3