EcoMoto 930×122

    pendiuc_ganditor02

    Ce a spus Pendiuc la Bruxelles

    Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti, participă în aceste zile la o importantă reuniune a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles al cărui membru este. Cu această ocazie, primarul a susţinut şi o comunicare pe teme de dezvoltare locală în context regional, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)I.  

    Iată care a fost comunicarea lui Pendiuc:

    ” Remarci generale privind dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (CLLD)

       AMR îşi exprimă satisfacţia faţă de propunerea Comisiei Europene (CE) de a introduce în regulamentul comun privind fondurile structurale şi de coeziune a unor prevederi clare privind CLLD. Pentru autorităţile locale, finanţarea în mod descentralizat a strategiilor locale integrate care răspund nevoilor teritoriale, printr-un instrument unic care coordonează diferitele fonduri dovedeşte faptul că avem un scop comun – o mai mare eficienţă în utilizarea fondurilor.

       AMR susţine o agendă urbană europeană ambiţioasă care se adresează tuturor tipurilor de comunităţi locale, fie ele metropolitane, urbane, peri-urbane sau rurale.  În acest context, legăturile urban-rural şi dezvoltarea unor strategii comune, care mai apoi să fie finanţate din fondurile structurale şi de coeziune vor genera plus de valoare şi în mod cert rezultate mai bune.

    Parteneriatul dintre autorităţile locale, ong-uri şi mediul privat trebuie să fie cât mai natural şi să funcţioneze pe principiul bunei guvernanţe. Pentru că practicarea parteneriatului presupune o angajare şi eforturi susţinute ale părţilor implicate, insintăm pe nevoia de a investi în creşterea capacităţii instutuţionale a actorilor care formează grupurile de acţiune locală. Obiectivul major este ca elaborarea strategiilor să fie un proces participativ şi nicidecum de a crea noi structuri decizionale care să valideze strategiile locale (cu referite la prevederile din art 29 alineatul 1b şi respectiv 30 alineatul 3b din proiectul de regulament). 

    În ceea ce priveşte punerea în practică a CLLD principala provocare este de a crea un instrument flexibil care să promoveze lucrul în parteneriat şi nu competiţia pentru obţinerea de  fonduri, între autorităţi locale dintr-o anumită zonă funcţională. Criteriile pentru selecţia strategiilor trebuie să fie clare iar procedura de selecţie transparentă şi cât mai rapidă.

    II.    Experienţa românească – practici privind dezvoltarea locală
    În exerciţiul financiar actual, Programul Operaţional Regional include o axă prioritară care se adresează dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, finanţată din FEDER. O condiţie prealabilă pentru obţinerea de finanţare este realizarea de Planuri integrate de dezvoltare urbană (PIDU) care ulterior sunt aprobate de Consiliile locale şi de autorităţile de gestiune. Credem că prin acest nou instrument, CLLD care va permite finanţarea unor investiţii locale din mai multe fonduri, FEDR, FSE, FEADR, s-ar putea asigura o mai bună coordonare a investiţiilor şi s-ar reduce mult birocraţia administrativă. Practic nu va mai fi nevoie ca autoritatea locală să depună proiecte separate, pe fiecare program operaţional/ axă prioritară în parte, timpul de evaluare se va reduce etc.

    În ceea ce priveşte noua perioadă de programare 2014-2020, ne bucurăm de o colaborare foarte bună cu Guvernul României, în special cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) resposabile cu agenda urbană şi respectiv elaborarea acordului de parteneriat. AMR a fost invitată şi este reprezentată în Comitetul Interministerial pentru Acordul de Parteneriat la MAEur şi din grupurile de lucru privind cadrul strategic de dezvoltare teritorială a României, cel privind dimensiunea urbană şi cel privind instrumentele de dezvoltare teritorială la MDRT.

    Obiectul AMR este ca municipiile să poată utiliza la maxim potenţialul oferit de acest nou instrument – CLLD, plecând de la lecţiile învăţate din exerciţiul în curs 2007-2013 şi ţinând cont de noile orientări oferite de Strategia Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi inclusivă”.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3