930×122 CAPRA 5

    inima

    Curs Naţional de Cardiologie la Piteşti

    Vineri, 2 noiembrie, la Piteşti s-a desfăşurat, la Universitatea Constantin Brâncoveanu, un interesant Curs Naţional de Management al Bolnavilor Hipertensivi. Acesta s-a adresat medicilor specialişti şi nu numai din Argeş şi din alte 5 judeţe ale ţării. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa a două specialiste de marcă: Prof. Univ. Dr. Maria Dorobanţu, şefa secţiei de cardiologie de la Spitalul Floreasca din Capitală şi preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune, precum şi dr. Roxana Darabont, şef lucrări la Universitatea de Medicină din Bucureşti.

    În cadrul acestui eveniment a avut loc o sesiune de comunicări concrete privind hipertensiunea, diagnosticul şi tratamentul acesteo afecţiuni. Medici din Piteşti (cum ar fi dr. Radu Trâmbiţaşu) şi din alte zone ale ţării au prezentat cazuri concrete cu care s-au confruntat, iar specialişti din Bucureşti au vorbit despre noutăţi în privinţa diagnosticului şi tratamentului adecvat.

    Cu această ocazie s-au spus şi unele adevăruri. Unul dintre acestea este acela că brăţările electronice cumpărate de mulţi bolnavi şi nu numai din comerţ nu sunt sigure când vine vorba de determinarea valorilor tensiunii arteriale; un alt adevăr este acela că „aproape 80% dintre medici nu respectă ghidul privind măsurarea tensiunii arteriale” (dr. Trâmbiţaşu).

    Recomandarea de bază ieri a fost ca medicii – inclusiv cei de familie – să facă trei măsurători în cadrul unei vizite a pacientului la cabinet, deoarece este importantă şi variabilitatea tensiunii, nu doar valoarea acesteia. Medicii prezenţi au putut afla şi care sunt cele mai noi metode şi medicamente adecvate pentru tratament.

    Am fost interesaţi de ce anume este de făcut pentru a reduce riscul apariţiei hipertensiunii. „Trebuie să ne ferim de un regim alimentar bogat în sare, să ne ferim de obezitate şi de sedentarism. Aceşti factori, combinaţi cu fumatul şi cu predispoziţia genetică pot face ca hipertensiunea să apară chiar şi la vârste mai tinere”, ne-a spus doamna doctor.

    Este îngrijorător fenomenul hipertensiunii la noi?

    „Cu siguranţă. Studiile arată că 4 din 6 români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 80 de ani suferă de hipertensiune. La categoria de vârstă de peste 60 de ani, proporţia este de 6 din 10. Mulţi nu ştiu că sunt bolnavi sau nu se tratează. În prezent, doar 25% din totalul bolnavilor sunt trataţi. Iar hipertensiunea poate duce la insuficienţă renală, atac cerebral, infarct miocardic, ca să amintesc doar câteva dintre posibilele consecinţe”, ne-a mai spus doamna Maria Dorobanţu.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3