Donaris 930 x 122

    ire.002

    Despre regionalizare, la „Ziua Europei” din Piteşti

    Miercuri, 24 octombrie, la Piteşti a avut loc un eveniment inedit, o adevărată premieră. Este pentru prima oară când în municipiul nostru a avut loc o conferinţă organizată de Institutul Regiunilor Europene (IRE) şi de Primărie. „Ziua Europei” a fost genericul sub care s-a desfăşurat acţiunea la care a participat chiar preşedintele IRE, domnul Franz Schausberger. Tema principală de discuţie a fost legată de descentralizare şi regionalizare.

    În cuvântul său, domnul Schausberger a subliniat importanţa regionalizării ca modalitate de a ieşi din criza în care UE se zbate de ceva vreme. „Din criză se poate ieşi doar lucrând împreună. Doar aducând la acelaşi nivel regiunile, oraşele, comunităţile. Încă sunt multe disparităţi care trebuie depăşite.

    Este nevoie de oameni politici care să lucreze pentru comunităţile lor, oameni politici responsabili. Trebuie spus că regionalizarea nu înseamnă separare, din contră”, a spus Schausberger care a mai adăugat că a vizitat Piteştiul şi felicită cetăţenii şi administraţia locală pentru modul în ca s-a dezvoltat oraşul în ultimii ani.

    La rândul său, Gotz von Thadden, şef pentru Europa de Vest şi Sud al Băncii Europene de Investiţii, a subliniat faptul că dezvoltarea se poate realiza cu fonduri europene, iar ieşirea din criză îşi poate găsi soluţii la nivel local şi regional. Primarul Tudor Pendiuc, membru al Comitetului Regiunilor, a afirmat că tema regionalizării în România ridică anumite probleme de înţelegere şi acceptare, dar că ea poate aduce progres dacă este realizată cu mintea şi nu cu sufletul. „Dar trebuie să se răspundă la anumite întrebări în această privinţă.

    Ce avantaje aduce? La ce pericole ne expunem? Până unde merge autoritatea? Cine administrează patrimoniul? Nu trebuie evitate aceste teme”, a spus Pendiuc.

    Mihai Fifor, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a anunţat la Piteşti că USL nu a renunţat la tema regionalizării şi că după alegerile parlamentare aceasta va fi repusă pe tapet. Nu cum dorea PDL, însă, modelul „portocaliu” stârnind foarte multe discuţii şi controverse şi care implica dispariţia judeţelor.

    Modelul preferat de USL este acela al păstrării actualelor regiuni de dezvoltare (8 la număr), al judeţelor, al Consiliilor Judeţene, dar cu crearea unui Consiliu Regional care, la rândul său, va fi ales de cetăţeni.

    Agenda de lucru a manifestării a inclus prezentări, discuţii libere şi ateliere de lucru privind oportunităţile de schimbare pe care le pot aduce regiunile din Europa.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90