New Profesional Consult 930 x 122

înmatriculare

Lovitură de grație pentru samsarii de mașini!

Lovitură de grație pentru samsarii de mașini!

Citiți și: E oficial! Se schimbă înmatricularea mașinilor în România

În încercarea de a stăvili evaziunea fiscală din domeniul comerțului cu mașini second-hand, Registrul Auto Român (RAR) a încheiat un protocol de colaborare cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care documentele de achiziție sunt scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF pentru verificări, anunță Economica.net. Astfel, mașinile second-hand importate vor putea fi înmatriculate în România doar de persoanele al căror nume apare în documentele de achiziție.

Mai exact, începând cu data de 25 iulie2022, Registrul Auto Român aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.120/2021, în baza căreia a fost elaborat protocolul încheiat cu ANAF, pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE și pentru care se solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România.

Citiți și: Interdicție pentru acești șoferi!

RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție.

Pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (factură sau contract de vânzare-cumpărare).

Reprezentanții RAR se asigură că solicitantul activității este fie achizitorul intracomunitar, fie împuternicitul acestuia.

Documentele de achiziție pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie sa fie lizibile, având în vedere obligația legală ca acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF.

Potrivit OG nr.78/2000, cu modificările aduse de OUG nr.120/2021, „Eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendată pe o perioadă de maximum cinci zile la solicitarea motivată a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procedura de eliberare a cărţii de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen.”

În situația în care, după introducerea datelor, ANAF decide suspendarea eliberării CIV, sistemul informatic semnalizează blocarea, iar emiterea CIV va fi posibilă doar după perioada de suspendare impusă de ANAF. Solicitantul activității va fi informat de reprezentantul RAR că pentru autovehiculul respectiv eliberarea cărţii de identitate a fost suspendată pe o perioadă de maximum cinci zile la solicitarea motivată a ANAF, iar pentru mai multe informații suplimentare poate fi contactată această autoritate.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

3 comentarii

  • Robert Ene spune:

    Nu au rezolvat nimic! Toti samsarii de masini aduc masini cumparate de afara cu facturi necompletate la rubrica „client”. Dupa ce ai negoicat cu el si ai batut palma te trece direct pe tine pe factura ca si cum ai fi cumparat direct masina de la vanzatorul din strainatate. Astfel, la RAR se prezinta insusi achizitorul intracomunitar. Verificati daca nu este asa.

  • Costel spune:

    Woooowww.. Ce grozăvie! Mașinile se înmatriculează direct pe client de o grămadă de timp. „Samsarii”, asa cum le ziceți voi, nu apar nicăieri în hârtii.

  • Remus Neferu spune:

    Masini vechi?
    Atita timp cit rahatii aia din guvern cumpara avioane sh care au vechime de zeci de ani ,cum pot pretinde populatiei sa aibe masini noi?
    Rușine

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90