New Profesional Consult 930 x 122

    plumb.013

    Ministrul Rovana Plumb, la microhidrocentralele din Argeş

    Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a fost luni, 27 august 2012, în vizită oficială în Argeş, mai precis în zona Transfăgărăşanului, pentru a vedea cu ochii săi cum se execută lucrările de amenajare a unor microhidrocentrale ale grupului de firme controlat de omul de afaceri argeşean Gheorghe Badea (Grupul Industrial Componente). Ministrul a vizitat mai multe puncte de lucru, a ascultat explicaţiile oferite de constructori, manageri şi proiectanţi, dar a stat de vorbă şi cu un grup de protestari ai Coaliţiei pentru Mediu (formată din mai multe ONG-uri) care solicită să se oprească investiţiile de pe râul Capra.

    Curios, dar aceste investiţii derulate de omul de afaceri Gheorghe Badea sunt singurele vizate, în condiţiile în care chiar în zona respectivă sunt şi investiţii ale unor străini în derulare.

    Practic, protestatarii au reclamat de mai multe ori că albiile râurilor de munte Capra, Buda şi Otic şi odată cu ele şi habitatele naturale protejate prin lege ar fi fost distruse în schimbul construcţiei de hidrocentrale. Toată lumea a putut însă să vadă că nu e niciun dezastru la faţa locului, investiţiile fiind în deplin acord cu normele de mediu, cu legislaţia şi cu grijă pentru natură, fiind prevăzute inclusiv scări pentru peştii din râu ca aceştia să poată migra dintr-o zonă în alta.

    De altfel, chiar pe 22 august a fost efectuat un amplu control la faţa locului de către organele competente, nefiind depistate nereguli majore. S-au stabilit doar mici corecţii, inevitabile unui asemenea proiect, care să fie făcute în perioada următoare. În zona Capra au urcat ieri şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Apelor Române, Agenţiei de Mediu, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, şi un fost candidat la preşedinţia ţării din partea ecologiştilor, Remus Cernea.

    Gheorghe Badea ne-a spus că în ţară sunt peste 500 de astfel de proiecte, dintre care 300 în lucru. Dintre acestea, 10 microhidrocentrale (32 milioane euro) sunt investiţia grupului său.

    „Nu am primit până acum nicio amendă, niciun avertisment. Nu înţeleg de unde vin aceste presiuni. De 5 ani se lucrează la aceste proiecte, am studiat la faţa locului despre aşa ceva în Austria şi Germania, am fost acolo cu proiectanţii, am adus supervizori austrieci, am luat toate avizele posibile de la autorităţile române – ceea ce implică foarte multă birocraţie. Fostul şef al Apelor a spus chiar că ce se întâmplă aici reprezintă un model.

    90% din investiţie este deja realizată, iar până în septembrie 2013 vor fi toate 10 microhidrocentrale în funcţiune. Este important că nu suntem singurii care facem aşa ceva, nu încălcăm legislaţia, iar ce facem facem pentru naţie. Nemţii au 8.000 de astfel de obiective, austriecii au 7.200, cehii au 3.500…

    Este energie verde, cea mai curată. Se poate vedea că nu se pune problema secării râurilor, că nu e niciun dezastru aici şi pe Buda, de exemplu, a fost realizat un drum cum nici cele judeţene nu arată”, ne-a declarat domnul Badea.

    La rândul său, ministrul Rovana Plumb a spus că „dezvoltarea economică trebuie să aibă loc în paralel cu conservarea biodiversităţii”, arătând că nu sunt deficienţe majore în cazul de faţă şi că cele depistate au termen de remediere. Mai trebuie spus că toate centralele vor fi „îmbrăcate” în lemn, pentru a se încadra cât mai bine în peisaj, şi vor avea şi valoare turistică.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90