930 x122 grota rece

lepa bărbat

PRIMUL MARTIR AL REVOLUȚIEI ROMÂNE

Duminică, 17 decembrie 1989, la orele prânzului, revoluționarii iau cu asalt sediul Comitetului Județean Timiș al PCR. Se strigă „Jos Ceaușescu!”, „Jos Guvernul!”, „Libertate!”. Este ziua în care revoluționarii decupează pentru întâia oară stema RSR de pe tricolor.

Citiți și: Criminal în libertate! A omorât doi oameni, iar acum este de negăsit

Piața Libertății, lângă Garnizoana Timișoara: Lepa Bărbat (43 de ani) moare secerată de gloanțe. Sub ochii fiicei sale, Ioana (12 ani). Un glonț îi lasă fetiței o mică arsură pe mâna dreaptă. Rănită superficial, își vede mama căzută pe caldarâm, într-o baltă de sânge, împușcată în cap. Soțul femeii, tatăl fetiței, Vasile Bărbat, este grav rănit, dar scapă cu viață.

Mai târziu, în noaptea de 17 spre 18 decembrie, trupul Lepei Bărbat este luat de la morga Spitalului Județean din Timișoara de fidelii lui Ceaușescu, transportat cu o autoizotermă la crematoriul „Cenușa” din București și ars. Aceeași soartă o au alte 42 de cadavre. Cenuşa zecilor de oameni uciși este aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni.

Citiți și: FEMEIA DIN ARGEȘ CU ARSURI GRAVE, MOMENTE CRITICE

Operațiunea de „ștergere a urmelor”, concretizată după un ordin transmis de Elena Ceaușescu (în dimineața zilei de 18 decembrie Nicolae Ceaușescu pleacă în ultima sa vizită externă, în Iran), are numele de cod „Trandafirul”.

Lepa Bărbat este primul martir al Revoluției Române.

Pentru împușcarea celor trei membri ai familiei Bărbat este trimis în judecată Vasile Joițoiu (35 de ani în 1989), căpitan de contrainformații la UM 01185 Timișoara. Condamnat inițial la 18 ani de închisoare, Joițoiu scapă basma-curată. Face recurs, sentința este casată, iar dosarul – trimis la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

În 2010 dosarul este clasat, motivându-se că există dubii asupra vinovăției acestuia și că între timp faptele de care e acuzat s-au prescris. Căpitanul, între timp trecut în rezervă, este scos de sub urmărire penală. NIMENI nu a plătit pentru moartea primului martir al Revoluției din decembrie 1989.

PS: Vasile Bărbat a decedat în urmă cu un an. Ioana Bărbat, care are o soră mai mare, Angela, locuiește și astăzi tot în Timișoara. (Sursă foto: digi24.ro)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90