EcoMoto 930×122

    spital

    Sănătatea, o adevărată gaură neagră în Argeş

    Curtea de Conturi a României a realizat un raport de audit public din care rezultă că numai în anul 2010 diverse instituţii ale statului au produs un prejudiciu total de 10 miliarde de euro. Printre instituţiile vizate sunt destule şi din Argeş. Ne vom referi la problemele din sistemul de sănătate, cel despre care se spune că suferă cel mai mult de subfinanţare. Aşa să fie?

    Din acest punct de vedere, raportul Curţii de Conturi este necruţător şi are o serie de concluzii grave privind judeţul nostru. Iată numai câteva dintre neregulile depistate:

    „- decontarea integrală a lucrărilor de investiţii neexecutate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş şi Spitalul de Pediatrie Piteşti;

    – neînregistrarea în contabilitate şi neraportarea în situaţiile financiare a lucrărilor de natura investiţiilor executate în perioada 2006-2010 la Spitalul de Recuperare Brădet, Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” Mioveni, Spitalul de Pediatrie Piteşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş)

    – nu au fost elaborate şi aprobate procedurile operaţionale aferente activităţilor specifice desfăşurate în unităţile sanitare şi nu au fost luate măsurile necesare pentru elaborarea sistemelor de control managerial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul de Pediatrie Piteşti, Spitalul
    Orăşenesc Sf. Spiridon Mioveni, Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi Spitalul de Recuperare Brădet – Argeş)”.

    Prima dată am încercat să aflăm despre ce este vorba încercând să discutăm cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Argeş, domnul Sorin Vasilescu. Domnia Sa nu ne-a răspuns la telefon.

    A făcut-o însă fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, Ştefan Ciocănel, care a activat exact în perioada la care face referire raportul Curţii de Conturi.

    „Din capul locului spun că am mari rezerve privind rapoartele Curţii de Conturi. Multe nu sunt la obiect. Oricum, acestea sunt mai mult un audit şi se referă la proceduri. Cât despre ceea ce spun cei de la Curtea de Conturi, trebuie subliniat că eu nu am acces la datele contabile ale spitalelor. Eu verificam şi decontam la Casă doar serviciile medicale, nu eram ordonator de credite. Şi ştiu că ordonator principal de credite a fost până în iunie 2010 DSP-ul, iar după aceea Consiliul Judeţean”, ne-a declarat Ştefan Ciocănel.

    Am încercat, aşadar, să dăm de fosta şefă a DSP din acea perioadă, Anca Alexandrescu, recent condamnată într-un dosar de corupţie. Telefonul său a fost închis de fiecare dată când am apelat. Aşa că am vorbit cu domnul Florin Tecău, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

    „Ştiu de problemele pe care le ridicaţi. Dar acestea sunt de dinainte de a prelua noi activitatea. Noi nu am decontat nimic şi ştiu că există şi un proces pe rol”, ne-a declarat domnul Tecău, care ne-a asigurat că ne va pune la dispoziţii şi alte detalii legate de subiect. Aşeeaşi întrebare: dacă au fost înregistrate astfel de nereguli, de ce niciun organ de anchetă nu s-a autosesizat?

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90