- Publicat de: Cristina Stancu
- 18-03-2020, ora 16:58
- Știri
UPDATE/LUDOVIC ORBAN: SUNT DOMENII DE ACTIVITATE CARE AU FOST APROAPE PARALIZATE
(UPDATE ORA 17:20) Ludovic Orban: În ceea ce priveşte impactul economic, urmărim cu mare atenţie ce se întâmplă: sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare, pe care trebuie să le luăm foarte serios în considerare, sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul rutier şi internaţional de persoane, toată industria Horeca este într-o situaţie critică, în domenii economice în care ne aşteptam mai puţin. Există decizii luate care generează impact economic negativ.
Citiți și: Breaking! Marcel Ciolacu răstoarnă scena politică: PSD se retrage!Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate şi al angajaţilor din aceste companii. Va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenţie tot ceea ce se întâmplă, nu numai în economia românească.
Trebuie să urmărim cu foarte mare atenţie evoluţiile economice de la nivel european şi din celelalte ţări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a căuta să găsim soluţii pentru a reduce impactul negativ. Declarațiile premierului, AICI.
Citiți și: România fără buget. Rezerve pe terminate, taxe în creștere!În ședința de astăzi, Guvernul Orban are pe masă un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare adaptate crizei COVID-19.
Este vorba de un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei României în această perioadă, cu impact de aproape 2% din PIB, așa cum a anunțat, public, aseară, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
Plata şomajul tehnic (susţinerea de la bugetul asigurărilor de şomaj pe perioada stării de urgenţă a indemnizaţiei de 75% din salariul de bază pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic ca urmare a crizei coronavirus și amânarea impozitelor pentru populaţie (prorogarea termenului de plată pentru impozitul pentru clădiri, impozitul pentru teren, respectiv impozitul pentru mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020) sunt două dintre măsurile avute în vedere.
Ar mai fi vorba de măsuri pentru IMM-uri (beneficiarii eligibili fiind IMM-rile care au obţinut din partea Ministerului Economiei un atestat care care arată că au suferit pierderi de natură economică cauzate de epidemie)
Se are în vedere amânarea depunerii declaraţiilor fiscale, astfel încât firmele care au certificat de situaţie de urgenţă de la Ministerul Economiei să poată depune declaraţiile fiscale pe 25 aprilie (în loc de 25 martie), fără a fi sancţionate.
Suspendarea sau neînceperea măsurilor de executare silită, cu excepţia celor stabilite prin hotărâri judecătoreşti penale, ar putea fi o altă măsură adoptată astăzi.
(Sursă foto: Guvernul României)