930 x122 grota rece

artificii

VIDEO: PETARDELE, LA CONTROL! UN ARSENAL ÎNTREG A FOST CONFISCAT

Poliţiştii argeșeni continuă activitățile din cadrul acțiunii naționale „FOC DE ARTIFICII”, desfășurată în perioada 23 noiembrie 2020 – 10 ianuarie 2021. În urma celor constatate în acest sfârșit de săptămână, peste 260 de kilograme de produse pirotehnice au fost confiscate de polițiștii argeșeni, ducând astfel totalul cantității la aproape de 500 de kg. Totodată, a fost întocmit un dosar penal și aplicată o sancțiune contravențională de 10.000 de lei.

Citiți și: Percheziții în Pitești! Captură impresionantă a polițiștilor!

Amendă în valoare de 10.000 de lei

În ziua de 18 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi si Substanțe Periculoase Argeș au identificat la punctul de lucru al unei societăți din Pitești, articole pirotehnice din clasele superioare (F2 și F3), destinate comercializării către pirotehnicieni, care erau păstrate în condiții neconforme reglementărilor tehnice în vigoare.
Ca urmare, societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar articolele păstrate în condiții necorespunzătoare, în cantitate de aproximativ 260 de kilograme, având o valoare de 17.500 de lei, au fost confiscate.

Citiți și: Pitești. Dădea cu „bombe” fără stres! L-au „ars” polițiștii!

În ziua de 18 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni, au acționat pe raza de competență, pentru verificarea respectării prevederilor legale privind comercializarea produselor pirotehnice, ocazie cu care, în jurul orei 18:00, au identificat un bărbat de 45 de ani, din Dârmănești, care oferea spre vânzare articole pirotehnice, fără a fi autorizat.
Polițiștii au luat măsura confiscării a celor aproape 300 de articole pirotehnice, din categoriile P1 și F1, pe care bărbatul le deținea, iar în cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

 

 

Aspecte legale

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, iar utilizarea ce nu corespunde cu destinația acestora se sancționează contravențional. Utilizarea articolelor pirotehnice din categoria P1 este permisă doar în scopul pentru care sunt produse, adică pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către persoanele aflate în pericol, precum și în agricultură, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice, indiferent de categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4 către persoane ce nu au calitatea de pirotehnist.

Florin Popa – purtător de cuvânt Poliția Argeș

 

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3