NOR CURIER 930X122

cristina lețu

Tot ce trebuie să știi despre factura electronică! S-a modificat legea

Tot ce trebuie să știi despre factura electronică! S-a modificat legea

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Prin Legea 296/2023 au fost modificate mai multe acte normative care reglementează introducerea și utilizarea facturilor emise în format electronic și care se aplică etapizat.

Despre etapele de implementare a facturilor electronice puteți re(citi) AICI: – Informații de maxim interes despre factura electronică – 

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Exemplarul original al facturii electronice se consideră fişierul de tip XML însoţit de sigiliul electronic al Ministerului Finanţelor.

Data comunicării facturii electronice către destinatar se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

În situaţia unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecţii, acesta înştiinţează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

Corecţia facturii electronice comunicată destinatarului în sistemul RO e-Factura se efectuează conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Se realizează prin emiterea în aceleași condiții a unei facturi storno și a unei facturi corecte.

Factura electronică corectată se transmite în cadrul aceluiaşi sistem naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Tot ce trebuie să știi despre factura electronică! S-a modificat legea

Primirea și înregistrarea unei facturi fără ca această să fie primită prin registrul RO e-factura este contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu TVA-ul  înscris în factură.

Rezultă că începând cu data de 01.07.2024, documentul justificativ care stă la baza înregistrării în contabilitate este factura descărcată din sistem.

În lipsa acestei facturi , atât cheltuiala cât și TVA-ul înscris în factură sunt nedeductibile fiscal.

Pe site-ul Ministerului de Finanțe efactura, secțiunea Aplicații web RO-efactura există o aplicație privind completarea facturii electronice.

Pentru încărcarea facturii pe platformă este necesar să dețineți semnătură electronică  și înrolare în SPV ( spațiu privat virtual).

Începând cu data de 01.07.2024 toate facturile de aprovizionare vor fi descărcate de pe această platformă, vor trebui să fie listate, salvate și arhivate în calculator pentru a putea fi prezentate la control.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3