EcoMoto 930×122

facturi

Informații de maxim interes despre factura electronică!

Informații de maxim interes despre factura electronică!

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

ETAPE DE IMPLEMENTARE A FACTURII ELECTRONICE

Prin Legea 296/2023 au fost modificate mai multe acte normative care reglementează introducerea și utilizarea facturilor emise în format electronic și care se aplică etapizat.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Etapa I

Astfel, în conformitate cu prevederile art. LIX  din  lege, în perioada 01.01.2024-31.03.2024, toate persoanele impozabile, înregistrate sau nu în scopuri de TVA, trebuie să transmită facturile emise către persoane juridice în sistemul național RO e-factura.

Trimiterea facturii se face în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii.

Dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data limită prevăzută pentru emiterea unei facturi.

(O factură se emite cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei. Respectiv a lunii în care a avut loc livrarea sau prestarea de serviciu).

În perioada 01.01.2024-31.03.2024 nu se aplică amenzi.

Operatorii economici care nu dispun de o aplicaţie de conversie pot utiliza aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de Ministerul Finanţelor, prin Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, la momentul operaţionalizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Se transmit toate facturile cu excepția celor către persoane fizice.

Etapa II

Există obligativitatea transmiterii facturilor conform prevederilor menționate în etapa anterioară.  Cu mențiunea că în perioada 01.04.2024-30.06.2024, nerespectarea acestui termen constituie contravenție.

Și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei.

Etapa III

Începând cu data de 01.07.2024 se modifică art. 319 din Codul fiscal și pentru operaţiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condiţiile prevăzute de actele normative care reglementeză facturile electronice, adică cele descărcate din sistemul național RO e-factura.

Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepţia facturilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Informații de maxim interes despre factura electronică!

Informații suplimentare, într-un viitor material pe ePitești!

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90