NOR CURIER 930X122

impozite

Veste proastă privind taxele și impozitele pe proprietate!

Veste proastă privind taxele și impozitele pe proprietate!

Citiți și: Obligație pentru proprietarii de apartamente și mașini. Taxa ce nu mai poate fi evitată!

Sistemul actual de taxare a proprietății imobiliare din România ar fi inechitabil și ar aduce puține încasări la buget, și de aceea ar trebui reformat, spun experții Băncii Mondiale într-un studiu trimis Guvernului.

Sunt vizate patru mari modificări ale sistemul actual de impozitare a poprietăților.

Citiți și: Anunț important pentru cei care vor să obțină permisul de conducere!

Autorii studiului spun că actualele taxe pe clădiri și terenuri au un sistem bazat pe impozitarea suprafeței, ceea ce nu reflectă neapărat valoarea proprietății și, de accea, spun că mai echitabilă a fi taxarea aplicată pe valoarea proprietății.

Pe lângă echitatea mai mare care rezultă dintr-o reprezentare mai precisă a capacității de plată, un sistem bazat pe valoarea de piață va fi, de asemenea, mai eficient decât un sistem bazat pe suprafață, deoarece va încuraja utilizarea optimă a proprietății.

Veste proastă privind taxele și impozitele pe proprietate!

În schimb, un impozit bazat pe suprafață poate determina unele gospodării să facă alegeri suboptime în materie de locuințe – cum ar fi să locuiască într-un apartament mai mic decât ar fi optim pentru a minimiza impozitul.

Autorii vorbesc și despre sistemul de reduceri/scutiri la plata taxelor, denumite “concesii”, depre care spun că se aplică în multe state, fie pentru proprietarii cu venituri mici fie pentru unitățile de cult, dar “astfel de concesii trebuie să fie menținute la un nivel minim, deoarece pot face obiectul unor abuzuri și, din perspectiva economiei politice, pot crea presiuni pentru extinderea concesiilor la scară mai largă.

În general, cele mai bune practici sugerează limitarea la minimum a concesiilor fiscale pentru impozitul pe proprietate și, de asemenea, revizuirea periodică a obiectivelor urmărite, precum și a costurilor și beneficiilor reale ale acestora”.

Ce opțiuni are România

Sintetizat, experții BM recomadă Guvernului patru măsuri de modificare a taxării proprietăților:

– taxarea la valoarea de piață a imobilelor care să fie ajustată la câțiva ani,

– un singur impozit aplicat și pentru terenuri și pentru clădiri,

– echivalarea plajelor de impozitare aplicabile proprietăților rezidențiale și comerciale/industriale (cu un corolar ca autoritățile locale să nu mai poată stabili cote diferite de impozit),

– diminuarea la maximum a situațiilor de scutire/reducere, care ar trebui să se limiteze la clădirile publice și, pentru locuințe, la cei cu venituri mici și la bâtrâni, în baza unor deduceri.

Pentru a îmbunătăți atât eficiența, cât și echitatea, România trebuie să încerce să treacă la o bază de calcul a valorii curente de piață pentru impozitarea recurentă a proprietății.

Este important ca această bază să fie apoi actualizată periodic, deoarece evaluările depășite pot permite apariția unor inechități dacă valorile proprietăților evoluează diferit în timp între regiuni.

Banca Mondială recomandă o reevaluare la fiecare 3-6 ani.

Detalii, AICI – Cum s-ar putea schimba taxele pe apartament, casă și teren în România. Scenariul Băncii Mondiale transmis Guvenului

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

555×222 grota rece

Comentarii

Un comentariu

  • Marius spune:

    Ma întreb ! DECE SE MAI ORGANIZEAZĂ ALEGERI ? O GRĂMADA DE IMPOSTORI,INFRACTORI , ANALFABEȚI , SI FRUNTAȘII PENEALII. AVEM IN PARLAMENT MINSTRII,PRIM MINIȘTRII SI ȘEF DE STAT ! In fata poporului vin cu tupeu si ne mint cu NERUSINARE de la CAMPANIILE ELECTORALE SI PANA LA URMĂTOARELE ALEGEI SI SE REPETA !
    In realitate nu fac nimic bun pentru tara .Merg la Bruxelles. sa si șteargă alții pantofii si mucii pe politicienii romani Ca ăștia nu au demnitate si patriotism !
    Când va veni ziua când se va face restructurare așa cum se făcuse referendumul de reducerea NR DE PARLAMENTARI. UNICAMERAL! Poate așa V a merge mai bine tara ! Așa trebuie sa fie si in. CONSILIILE JUDEȚENE,
    PRIMARII! Doar suntem in era informatizării si digitalizării!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90