pizzeria sapori  930 122

impozite

Veste proastă privind taxele și impozitele pe proprietate!

Veste proastă privind taxele și impozitele pe proprietate!

Citiți și: Lovitură pentru românii cu banii la bancă! Taxe uriașe din 2025!

Sistemul actual de taxare a proprietății imobiliare din România ar fi inechitabil și ar aduce puține încasări la buget, și de aceea ar trebui reformat, spun experții Băncii Mondiale într-un studiu trimis Guvernului.

Sunt vizate patru mari modificări ale sistemul actual de impozitare a poprietăților.

Citiți și: Taxe suplimentare pentru mașinile pe benzină și motorină! Se întâmplă în decembrie

Autorii studiului spun că actualele taxe pe clădiri și terenuri au un sistem bazat pe impozitarea suprafeței, ceea ce nu reflectă neapărat valoarea proprietății și, de accea, spun că mai echitabilă a fi taxarea aplicată pe valoarea proprietății.

Pe lângă echitatea mai mare care rezultă dintr-o reprezentare mai precisă a capacității de plată, un sistem bazat pe valoarea de piață va fi, de asemenea, mai eficient decât un sistem bazat pe suprafață, deoarece va încuraja utilizarea optimă a proprietății.

Veste proastă privind taxele și impozitele pe proprietate!

În schimb, un impozit bazat pe suprafață poate determina unele gospodării să facă alegeri suboptime în materie de locuințe – cum ar fi să locuiască într-un apartament mai mic decât ar fi optim pentru a minimiza impozitul.

Autorii vorbesc și despre sistemul de reduceri/scutiri la plata taxelor, denumite “concesii”, depre care spun că se aplică în multe state, fie pentru proprietarii cu venituri mici fie pentru unitățile de cult, dar “astfel de concesii trebuie să fie menținute la un nivel minim, deoarece pot face obiectul unor abuzuri și, din perspectiva economiei politice, pot crea presiuni pentru extinderea concesiilor la scară mai largă.

În general, cele mai bune practici sugerează limitarea la minimum a concesiilor fiscale pentru impozitul pe proprietate și, de asemenea, revizuirea periodică a obiectivelor urmărite, precum și a costurilor și beneficiilor reale ale acestora”.

Ce opțiuni are România

Sintetizat, experții BM recomadă Guvernului patru măsuri de modificare a taxării proprietăților:

– taxarea la valoarea de piață a imobilelor care să fie ajustată la câțiva ani,

– un singur impozit aplicat și pentru terenuri și pentru clădiri,

– echivalarea plajelor de impozitare aplicabile proprietăților rezidențiale și comerciale/industriale (cu un corolar ca autoritățile locale să nu mai poată stabili cote diferite de impozit),

– diminuarea la maximum a situațiilor de scutire/reducere, care ar trebui să se limiteze la clădirile publice și, pentru locuințe, la cei cu venituri mici și la bâtrâni, în baza unor deduceri.

Pentru a îmbunătăți atât eficiența, cât și echitatea, România trebuie să încerce să treacă la o bază de calcul a valorii curente de piață pentru impozitarea recurentă a proprietății.

Este important ca această bază să fie apoi actualizată periodic, deoarece evaluările depășite pot permite apariția unor inechități dacă valorile proprietăților evoluează diferit în timp între regiuni.

Banca Mondială recomandă o reevaluare la fiecare 3-6 ani.

Detalii, AICI – Cum s-ar putea schimba taxele pe apartament, casă și teren în România. Scenariul Băncii Mondiale transmis Guvenului

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

555×222  MAIA
HerasMed (570 x 90 px)