- Publicat de: Cristina Stancu
- 21-02-2020, ora 16:27
- Administrativ, Video
(VIDEO) LOGICĂ FRACTURATĂ ÎN RELAȚIA PRIMĂRIEI CU PITEȘTENII
Ședința Consiliului Local Pitești de joi, 20 februarie 2020, a atras atenția asupra unor aspecte pe care ePitești le-a invocat de mai multe ori în cursul ultimelor săptămâni: consultările publice pe care municipalitatea le face doar de formă în cazul proiectelor imobiliare, proiecte care, în timpul și ulterior autorizării, atrag o serie de plângeri.
Citiți și: Pitești. 1.5 milioane € pentru ,,Odobescu”!Despre cum primesc și nu prea vecinii viitoarelor construcții notificările referitoare la construirea unor blocuri între casele lor și cum cei care au ceva de obiectat sunt „omiși” din calculele procedurii, am tot scris.
Ce vrem să vă arătăm acum e faptul că și aceia cărora li se dă șansa să-și exprime obiecțiile cu privire la noile proiecte care, din punctul lor de vedere, ba nu respectă regimul de înălțime, ba nu respectă cerințele referitoare la suprafața de spațiu verde obligatorie ori la asigurarea numărului minim necesar de locuri de parcare, sunt tratați în bătaie de joc.
Citiți și: Nu rata! Gratuit pentru toți piteștenii săptămâna aceasta!Și nu e o speculație, ci un fapt confirmat chiar din interiorul Consiliului Local Pitești: în conflictele dintre dezvoltatorii imobiliari și cetățenii petenți, Primăria Pitești, care ar trebui să exprime propriul său punct de vedere, în calitate de emitent sau viitor emitent al autorizației de construire și, implicit, de arbitru între cele două părți, se poziționează aproape invariabil de partea dezvoltatorilor.
Cum? Trimițându-le bieților oameni nu propriul punct de vedere (elaborat, cum ar fi firesc, de arhitecții și specialiștii instituției), emis din postura de mediator, ci pe cel al arhitectului dezvoltatorului imobiliar.
Mai exact, când „fraierii” se plâng că sunt viciați de noul proiect, autoritatea publică locală întreabă arhitectul beneficiarului cam ce părere are despre acea obiecție.
Aberația devenită regulă
Și, ce să vezi, arhitectul spune că e neîntemeiată, ceea ce și Primăria le răspunde naivilor care-și imaginează că municipalitatea le va da vreodată dreptate.
Șeful Comisiei de urbanism din cadrul CL Pitești, Cristian Gentea, a atins în ședința de ieri coarda sensibilă a acestei aberații devenită regulă la Primăria Pitești, în contextul discuțiilor pe marginea proiectului privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru investiția ”Extindere și supraînălțare imobil existent (spații servicii și locuințe colective)” amplasată în municipiul Pitești, pe bulevardul Republicii, nr. 55-57 (vechea clădire a Poștei, din Centru), proiect de altfel respins.
„Nu vă afectează, mă, activitatea, sunteți nebuni?!”
Gentea spune explicit că petenților li s-a transmis întocmai punctul de vedere al deja celebrului arhitect (al beneficiarului, nu al Primăriei) Amalia Gugui, care-și leagă numele și de alte proiecte imobiliare contestate de vecini, cărora municipalitatea le-a dat cu flit pe aceeași rețetă. Iată declarația:
Desigur, face parte din procedura legală exprimarea de către arhitectul beneficiarului lucrării a unui punct de vedere atunci când Primăria îl cere, dar nicio procedură nu spune că Primăria trebuie să-și însușească acel punct de vedere și să li-l servească petenților drept opinia sa obiectivă.