930X122 MAIA

30 de grade

PITEȘTEANCA DIN „30 DE GRADE” A CÂNTAT CU CEL MAI RAPID PIANIST DIN LUME – CITEȘTE UN INTERVIU EXCLUSIV!

Săptămâna trecută v-am făcut cunoștință cu ea. Graţiela Marineaţă are 24 de ani şi deja mai multe realizări pe plan profesional decât alţii într-o viaţă. Este din Piteşti, dar de cinci ani locuiește în Bucureşti, acolo unde a şi terminat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică, secţia vioară. Totodată, Graţiela este şi profesoară la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti. Ați aflat de la noi că s-a numărat printre instrumentiștii care au contribuit la succesul melodiei „30 de grade”: http://epitesti.ro/caleidoscop/muzica/o-pitesteanca-fermecatoare-hitul-30-de-grade/. Astăzi cititorii noștri au ocazia să o cunoască și mai bine, Grațiela oferindu-ne un interviu în exclusivitate.

Citiți și: CURSURI GRATUITE PENTRU COPII

„Am fost în orchestra care a cântat cu Havasi”

Cum a început povestea ta?

Citiți și: PITEȘTEANCA GRAZIELLA VA CONCERTA ÎN BRUXELLES

-Tatăl meu este muzician. El mi-a îndrumat paşii către această lume minunată. În jurul vârstei de 7 ani am fost înscrisă la Liceul de Artă ,,Dinu Lipatti’’. Dorinţa mea inițială a fost să studiez pianul. La momentul respectiv, însă, nu mai erau locuri libere la secția pian și am ales vioara. În mod sigur a fost cea mai bună alegere!

A fost dificil să înveţi să cânţi la vioară?

-Da, este un instrument foarte greu. Este nevoie de mult studiu pentru a te putea perfecţiona.

În prezent faci parte din vreo formaţie?

-Nu, acum lucrez la proiectul meu, dar am colaborat cu diverşi artişti. Am fost membră a trupei Hypnotique, un cvartet electric. De asemenea, am făcut parte din trupa Nistor Family Band, din Pitești, şi am fost membră a orchestrei care a cântat alături de Havasi, cel mai rapid pianist din lume.

Ești și profesoară de muzică…

-Da… Am predat vioară şi teoria muzicii la o şcoală particulară de muzică din Bucureşti, dar am renunţat din cauza programului. Acum predau două zile pe săptămână la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Pitești.

Cum te înţelegi cu copiii, sunt receptivi?

-Mă înţeleg foarte bine, am avut rezultate bune în trecut. Mi s-a spus că sunt cam exigentă, însă consider că trebuie să am pretenţii mari pentru a putea avea rezultate cu elevii. Bineînţeles, un profesor trebuie să ştie când este cazul să fie atât exigent, cât şi indulgent.

„Muzica mea li se adresează mai ales tinerilor”

Cum se împacă viaţa de artist cu cea personală? Te gândeşti să-ţi întemeiezi o familie?

-Încerc să le împac pe amândouă, deşi am puţin timp la dispoziţie. Da, la un moment dat îmi voi întemeia o familie, însă cred că vor mai trece câţiva ani până atunci. În acest moment cariera se află pe primul loc.

Ce i-ai recomanda unei persoane care nu a mai ascultat până acum muzică clasică? Cu ce ar trebui să înceapă?

-L-aş recomanda pe Mozart. Nu cred că ar fi posibil ca cineva să nu îndrăgească acest spirit zglobiu!

Cum este publicul pentru care cânţi? Diferă de la un oraş la altul? Sunt diferenţe vizibile?

-Da, diferă de la un eveniment la altul, dar genul muzical pe care l-am abordat li se adresează mai mult tinerilor. Doresc, însă, să introduc în repertoriul meu piese uşor de ,,digerat’’ şi de către cei mai în vârstă.

Ai participat la concursuri?

-Da, din clasa a IV-a și până în clasa a XII-a inclusiv am participat la olimpiade și la concursuri naţionale şi internaţionale, toate desfăşurate în România. Cel mai important premiu obţinut a fost locul I la ,,Viva la Musica’’, în Zalău, în anul 2005.

Îți doresc multă baftă pe mai departe!

-Mulțumesc! (Foto: Facebook Graţiela Camelia Marineaţă)

https://www.youtube.com/watch?v=OiepaWOmVqI&feature=youtu.be

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA