EcoMoto 930×122

campanie

ȘOFER IRESPONSABIL ÎN PITEȘTI! STUDIU DE CAZ PENTRU POLIȚIE (VIDEO)

La sediul Inspectoratului General al Poliției Române a avut loc astăzi conferința de lansare a unei campanii pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, intitulată „Nu trece dincolo!”. Inițiată de Ministerul Afacerilor Interne prin Poliția Română, campania se derulează în întreaga țară în perioada 1 mai-30 noiembrie anul acesta.

Citiți și: Doi șoferi din străinătate, probleme serioase pe Autostrada A1

Pe parcursul campaniei polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere pietonilor. Pentru promovarea mesajului campaniei de informare au fost realizate un clip video, un spot radio și pliante, care le vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic.

Cu aceeași ocazie, au fost date publicității rezultatele unei anchete sociale pe bază de chestionar făcută pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.230 de persoane. Ancheta, realizată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității al Poliției Române, vizează comportamentul pietonilor.

Citiți și: Flagrant delict! Tânăr de 25 de ani, fapte greu de imaginat

În opinia dumneavoastră, nivelul de siguranță pe drumurile publice pentru pietonii din România este:

62, 1% – scăzut

23, 1% – ridicat

12, 1% – foarte scăzut

2, 4% – foarte ridicat

0, 3% – nu știu/nu răspund.

Condiții care sporesc riscul traversării neregulamentare a drumului:

31, 8% – vorbesc la telefon când traversează neregulamentar

25, 5% – traversează printre mașini în mișcare

24, 4% – traversează neregulamentar având cu ei bagaje voluminoase

24, 1% – traversează neregulamentar în condiții de vizibilitate redusă

16, 4% – traversează neregulamentar cu copilul de mână

14, 8% – traversează neregulamentar deși în apropiere se află un polițist

14, 3% – traversează neregulamentar ascultând muzică în căști

13, 4% – traversează neregulamentar având în lesă un animal de companie.

Din păcate, în Pitești pietonii sunt în pericol și când traversează strada regulamentar. Publicația noastră a prezentat nenumărate cazuri de oameni loviți de mașini pe trecerile de pietoni. Reluăm acum și imaginile filmate la începutul anului, în luna ianuarie, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în Nord, în dreptul „zebrei” semaforizate din vecinătatea stației de autobuz. Sunt imagini cu putere de exemplu.

Un șofer iresponsabil, venind din direcția Centru, trece cu autoturismul, un Ford Mondeo, pe culoarea roșie a semaforului, respectiv verde pentru pietoni. Dacă în acel moment cineva traversa strada, vorbeam despre un accident posibil grav. Din fericire, niciun pieton nu s-a angajat în traversarea străzii atunci când șoferul bezmetic a călcat, cu nonșalanță, pe „bec”.

La timpul respectiv, Biroul Rutier Pitești nu ne-a informat că s-ar fi autosesizat. Șoferul va fi rămas nepedepsit. Atunci la ce este bună o astfel de campanie? Ca Poliția să mai bifeze un punct pe agenda ei birocratică de lucru?

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3