930×122 CAPRA 5

dr. vuță

APARATELE ORTODONTICE LA ADOLESCENȚI. O NECESITATE SAU UN MOFT?

Aparatele ortodontice la adolescenți. O necesitate sau un moft? Conceptul de “modă a aparatelor dentare” este combătut de realitatea din cabinetele dentare, unde tot mai mulți tineri au nevoie de astfel de tratamente, în special adolescenții.

Citiți și: Ultra modern, ultra profesionist: Dr. Vuță e alegerea ta!

Adolescența este o perioadă plină de provocări atât pentru părinte, cât și pentru copil, care încearcă să se integreze. Zâmbetul, și mai ales unul sănătos din toate punctele de vedere, este o poartă către socializare fără bariere.

Dr. Iulia Vuță, medic specialist ortodonție la Clinica Stomatologică Dr. Vuță Iulia/Mircea din Pitești (Adresa: strada Exercitiu, bloc D 20, scara B, apartament 1. Telefon: 0720.378.882), ne-a vorbit despre neacesitatea aparatului ortodontic și răspunde la cele mai frecvente întrebări despre dantura adolescenților.

Citiți și: APARATUL DENTAR INVIZIBIL, ACUM ȘI ÎN PITEȘTI

”Înainte de a discuta despre acest subiect, consider că este necesar să definim adolescența ca fiind perioada de tranziție spre maturitate (11-18 ani), în care adolescentul se definește ca personalitate și devine din ce în ce mai preocupat de aspectul său”, precizează dr. Iulia Vuță.

Este adolescența perioada potrivită pentru tratarea ortodonției și de ce?

-Da, cu siguranță este deoarece, pe lângă faptul că în jurul vârstei de 11-12 ani se definitivează dentiția, se pot aplica și aparate fixe (rar indic aplicarea lor în dentiție mixtă). Tot la această vârstă modelarea osoasă încă este posibilă, organismul fiind încă în creștere, dându-i astfel posibilitata medicului să efectueze tratamente ortodontice complete.

Ce se întâmplă când depășim vârsta adolescenței?

-Soluții există, însă de cele mai multe ori întâmpinăm dificultăți în ceea ce privește statusul dentar, calitatea țesuturilor de suport și, nu în ultimul rând, lipsa răspunsului de creștere, acesta încheindu-se în adolescență.

Pot fi afectați adolescenții?

-Am întâlnit de-a lungul timpului tineri vulnerabili, lipsiți de încrederea de sine din cauza problemelor dentare. Zâmbetul este o cale de comunicare, de conectare. O dantură imperfectă poate fi un motiv de bulling.

Ce se schimbă după îndepărtarea aparatului?

-Dacă nu i-aș fi avut pe mulți dintre pacienti pe Facebook, probabil că aș fi putut doar să presupun. Însă nu pot să nu observ lejeritatea cu care zâmbesc “cu gura până la urechi”, așa cum îmi place să spun, în pozele de după finalizarea tratamentului. Mulți mi-au confirmat că au devenit mult mai încrezători, mai fericiți, mai sociabili, mai siguri pe propriile lor puteri.

Un mesaj care să poată fi transmis adolescenților?

-Să privească mai în profunzime și să nu judece aspectul exterior, acesta fiind doar un ambalaj care poate fi modificat/corectat oricând de-a lungul timpului.

Pe dr. Iulia Vuță o găsiți la Clinica Stomatologică Dr. Vuță Iulia/Mircea din Pitești (Adresa: strada Exercitiu, bloc D 20, scara B, apartament 1. Telefon: 0720.378.882).

New Profesional Consult-555×222
Pizza Sapori Italia 570 90