930X122 MAIA

dr. vuță

SIMPTOMELE CANCERULUI ORAL. CÂND TREBUIE SĂ MERGI LA STOMATOLOG

Simptomele cancerului oral. Când trebuie să mergi la stomatolog. Cancerul oral este o afecțiune care în ultima perioadă a afectat din ce în ce mai multe persoane. Simptomele de debut ale cancerului oral nu sunt dureroase și, prin urmare, nici alarmante. Din această cauză, potrivit specialiștilor în domeniu, bolnavii se prezintă la tratament în stadii avansate ale bolii, cel mai adesea în stadiile III și IV.

Citiți și: Se deschide o SUPER clinică în Pitești!

Cancerul oral își face apariția, în primul rând, la nivelul buzei. În ordinea frecvenței, afecțiunea își poate face apariția astfel: la nivelul limbii, mucoasei obrajilor și al gingiilor.

Cancerul cavității bucale poate fi sub forme diferite: ulcerație, nodul, formă proloiferativă (ca un papilom pe mucoasă) sau formă infiltrativă. Medicii stomatologi atenționează că aceste forme devin vizibile în stadii avansate.

Citiți și: APARATELE ORTODONTICE LA ADOLESCENȚI. O NECESITATE SAU UN MOFT?

”În stadiile incipiente, pacientul nu prezintă simptomatologie, nu are dureri, deși este un tip de cancer la vedere: pe buză, pe limbă se vede o leziune ulcerativă care sângerează. Dacă apare posterior, spre baza limbii, pacientul are senzația de corp străin și pe mucoase poate avea aspectul unei leziuni albicioase.

Durerea, hemoragia și tulburările de sensibilitate apar în stadiile avansate”, precizează medicul stomatolog Mircea Vuță de la Clinica Dentară Dr. Vuţă Iulia/Mircea (Adresă: Piteşti, strada Exercitiu, blocul D 20, scara B, apartamentul 1. Număr de telefon: 0720.378.882).

Ce înseamnă cancerul cavității bucale? Cum arată această afecțiune și care sunt etapele bolii, chiar de la debut și pe parcursul tratamentului?

Clinica Dentară Dr. Vuţă Iulia/Mircea ne pune la dispoziție câteva imagini: leziunea la debut, evoluția leziunii după un an și, în cele din urmă, evoluția după aproximativ un an și jumătate (click pe imagini pentru detalii):

O rană la nivelul buzelor sau în interiorul gurii care sângerează și nu se vindecă în aproximativ două săptămâni necesită tratament de specialitate.

Când ne adresăm medicului stomatolog?

Doctorul stomatolog Mircea Vuță atrage atenția că pacienții trebuie să se prezinte la un specialist dacă se găsește într-una sau mai multe dintre următoarele situații:

-apariția unei excrescențe sau îngroșări la nivelul mucoasei bucale;

-pete albe sau roșiatice pe gingii, limbă sau pe restul mucoasei bucale; foarte rar pot apărea colorații maronii ca urmare a acumulării în exces a celulelor melanice;

-scăderea sensibilității sau senzație de amorțeală la nivelul cavității bucale;

-dificultate la mestecarea sau înghițirea alimentelor;

-leziuni sau dureri inexplicabile în cavitatea bucală sau senzația că aveți ceva în gât, fără a identifica o cauză;

-o modificare a vocii.

Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de stadiul și gravitatea afecțiunii, și oate fi chirurgical, chimioterapic sau imunostimulativ.

”Diagnosticarea cât mai precoce a cancerului oral oferă posibilitatea inițierii unui tratament cât mai puțin invaziv și crește rata de supraviețuire a pacientului”, adaugă doctorul stomatolog Mircea Vuță.

Factorii de risc în apariția cancerului oral

Fumatul este principalul factor care favorizează apariția cancerului cavității orale. Fumatul este urmat de consumul cronic de alcool, la care se asociază adeseori și igiena orală deficitară a gurii (resturi radiculare, depozite de tartru, afecțiuni ale parodontiului, lucrări protetice incorecte). Acești factori corelați conduc la apariția cancerului cavității orale.

Pentru informatii suplimentare, dar și pentru stabilirea unei programări, nu ezitați să luați legătura cu medicul stomatolog Mircea Vuță de la Clinica Dentară Dr. Vuţă Iulia/Mircea (Adresă: Piteşti, strada Exercitiu, blocul D 20, scara B, apartamentul 1. Număr de telefon: 0720.378.882). 

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90