HerasMed (930 x 122 px)

dr. vuță

5 MITURI DESPRE DETARTRAJUL DENTAR

Detartrajul, procedeul medical de îndepărtare a pietrei dentare, ascunde temeri nefondate, așteptări eronate sau pur și simplu opinii controversate din partea pacienților.

Citiți și: Ultra modern, ultra profesionist: Dr. Vuță e alegerea ta!

Cu ajutorul doctorului Mircea Vuță de la Clinica stomatologică Dr. Vuţă Iulia/Mircea (Adresa: strada Exercitiu, bloc D 20, scara B, apartament 1. Telefon: 0723.454.680), vom răspunde celor mai frecvente întrebări despre tartru și vom demonta cele mai cunoscute 5 mituri despre detartraj.

Tartrul se formează în timp prin mineralizarea plăcii bacteriene cu sărurile prezente în salivă. Acesta aderă pe suprafața dinților, dar și pe plombe, punți dentare, implanturi și aparate ortodontice. Inițial de o culoare alb-gălbuie, în timp se colorează spre brun-cenușiu, ca urmare a pigmenților din alimentație (de pildă, cafea, tutun sau ceai).

Citiți și: APARATUL DENTAR INVIZIBIL, ACUM ȘI ÎN PITEȘTI

Dincolo de aspectul inestetic, tartrul poate constitui un factor care favorizează apariția bolii paradontale, deoarece, în timp, alături de placa bacteriană depusă pe suprafața sa, poate determina inflamarea gingiei, diminuarea suportului osos, mobilitatea dintelui și, în fine, pierderea acestuia.

1.”Tartrul apare doar în cazul persoanelor cu igienă deficitară” – FALS!

Relația dintre tartru și igiena dentară poate fi explicată prin procesul de formare a tartrului. Piatra dentară, denumirea lui populară, este în esență o placă bacteriană maturată și mineralizată. Curățarea corectă a dinților, atât din punct de vedere al periajului, cât și al regularității, are ca final eliminarea plăcii bacteriene. Astfel, igiena orală conduce la scăderea probabilității de apariție a tartrului.

Cu toate acestea, există pacienți care în ciuda faptului că au o igienă dentară foarte bună se confruntă cu apariția tartrului. Acest fapt este o urmare naturală a unei puternice concentrații de săruri minerale la nivelul salivei, deci am putea vorbi despre o predispoziție a pacienților la formarea tartrului, precizează doctorul Mircea Vuță de la Clinica stomatologică Dr. Vuţă Iulia/Mircea.

2.”Ața dentară este un aliat în combaterea tartrului” – ADEVĂRAT!

Ața dentară are rolul de a îndepărta placa bacteriană din zonele interdentare, altfel spus în spațiile dintre dinți inaccesibile periuței. Doctorul Mircea Vuță de la Clinica stomatologică Dr. Vuţă Iulia/Mircea recomandă folosirea aței dentare înaintea periajului, deoarece în acest mod, după înlăturarea plăcii bacteriene din zonele interdentare, pasta de dinți poate pătrunde și în aceste spații pentru o mai bună eficiență.

3.”Detartrajul lezează dinții” – FALS!

Prezența tartrului este factorul care poate cauza lezarea dinților și inflamări, sângerări și alte afecțiuni ale gingiilor. Unii pacienți se tem în mod eronat de detartraj, deoarece cred că eliminarea tartrului poate favoriza apariția cariilor și sensibilitatea dentară. De fapt, tartrul este cel care erodează smalțul dinților, pacienții acuzând dureri la consumul unor alimente calde, reci sau dulci.

În plus, persoane cu parodontopatie tind să evite detartrajul considerând că acesta are un rol în stabilizarea dinților. Această gândire greșită accentuează evoluția bolii, prin neprezentarea la medic. Tartrul este unul dintre factorii favorizanți ai bolii paradontale și ai mobilității dinților.

4.”Un detartraj este recomandat o dată la 6 luni” – ADEVĂRAT!

În general, este recomandat un control medical o dată la 6 luni. În funcție de nevoia pacientului (de igiena sa orală, de alimentație, de predispoziția la formarea tartrului), această procedură se poate face și la 6 luni, dar și la un interval de timp mai mare (8-10-12 luni).

5.”Detartrajul albește dinții” – FALS!

Detartrajul „albește” dantura în măsura în care elimină tartrul care poate aduce o nuanță alb-gălbuie dinților, însă pentru a obține rezultate notabile este recomandată o albire profesională la cabinetul medicului stomatolog. Este de reținut faptul că detartrajul reprezintă o etapă premergătoare procedurii de albire.

Pe lângă detartrajul ultrasonic, în cadrul igienizării profesionale se mai poate folosi un dispozitiv care se numește Air Flow. Acesta utilizează apă, aer și pulbere de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele, placa și depozitele moi de pe suprafețele dinților. Datorită pulberii ușor abrazive de bicarbonat, se realizează în același timp și lustruirea suprafețelor igienizate.

Este foarte eficient  în îndepărtarea petelor nicotinice și de gudron la fumători, informează doctorul Mircea Vuță de la Clinica stomatologică Dr. Vuţă Iulia/Mircea (Adresa: strada Exercitiu, bloc D 20, scara B, apartament 1. Telefon: 0723.454.680).

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90