New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

Răspunderea juridică pentru ruperea logodnei

Ai rupt logodna? Plătești daune și dai cadourile înapoi. Răspunderea juridică pentru ruperea logodnei.

Citiți și: Locuința alternantă a minorului

LOGODNA

Logodna este promisiunea reciprocă liber consimțită între două persoane de sex opus de a încheia căsătoria, nesupusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă (înscrisuri, martori, fotografii, înregistrări audio – video, inelul de logodnă sau chiar și cu statutul de pe rețelele de socializare, relationship status de pe Facebook).

Promisiunea de căsătorie nu este una de rezultat şi nu conferă logodnicilor niciun drept la acţiune în realizare, nu garantează în vreun fel încheierea căsătoriei, ci, mai degrabă protejază pe cel care, fără culpa sa, suferă un prejudiciu prin refuzul celuilalt de a mai încheia căsătoria.

Citiți și: Monitorizarea relațiilor personale ale părintelui separat cu minorul

Legea nu va putea interveni decât pentru repararea prejudiciului moral sau material provocat prin neatingerea scopului pentru care a fost încheiată și nerespectarea promisiunii de unul dintre logodnici.

VINOVATUL

Cel care, în mod culpabil, rupe logodna, va putea fi obligat să plătească, în primul rând despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea viitoarei căsătorii, dar și alte prejudicii potrivit principiului general conform căruia cel ce produce altuia un prejudiciu prin fapta sa, este obligat să îl repare iar sarcina probei îi revine logodnicului abandonat.

RESTITUIREA DARURILOR

În cazul în care, ruperea logodnei este rezultatul acordului de voință al celor doi, singura problemă care intervine este restituirea darurilor primite în considerarea încheierii pe viitor a căsătoriei și se va realiza fie în natură sau, dacă restituirea în natură nu mai este posibilă, în măsura îmbogățirii.

Donaţiile făcute viitorilor soţi sau unuia dintre ei, sub condiţia încheierii căsătoriei, nu produc efecte în cazul în care căsătoria nu se încheie deși unele daruri pot fi,  totuşi, păstrate, respectiv cele care sunt considerate de folosinţă prezentă, făcute pentru o cauză exterioară căsătoriei şi de o mică valoare (apreciată după posibilităţile celui care le-a oferit), cum ar fi cele oferite cu ocazia aniversărilor, a zilelor onomastice sau diverselor sărbători.

 

Cadourile care sunt susceptibile de a contribui la construirea unei vieți familiale (de ex. casă, piese de mobilier, obiecte de bucătărie) sunt supuse restituirii indiferent de modalitatea de încetare a logodnei, unilateral sau bilateral.

RUPEREA LOGODNEI

Ruperea logodnei în mod abuziv (de exemplu atunci când intervine în circumstanţe neobișnuite sau foarte aproape de momentul încheierii căsătoriei, când este însoțită de violențe de orice natură etc) dă dreptul celui prejudiciat să fie despăgubit nu material, dar moral.

PREJUDICIUL MATERIAL

Prejudiciul material se referă la cheltuielile care au un raport direct cu încheierea căsătoriei (vestimentație, rezervarea unui local etc.), iar cel moral există atunci când s-a adus atingere consideraţiei ori onoarei logodnicului abandonat, la suferințele psihice sau chiar fizice cauzate iar aprecierea cuantumului acestuia din urmă îi revine  judecătorului.

Logodnicul prejudiciat va trebui să se adreseze instanței de judecată în termen de cel mult un an de la ruperea logodnei și să probeze, atât existența logodnei, cât și ruperea acesteia.

INFIDELITATEA

Infidelitatea unui logodnic urmată de ruperea logodnei din propria sa inițiativă nu poate constitui un abuz întrucât între logodnici nu se instituie obligația de fidelitate, dimpotrivă, o atare ipoteză poate fi interpretată în sensul „bunei – credințe” privită ca sinceritate în relația dintre cei doi, opinie împărtășită de instanțele de judecată.

HerasMed (555 x 222 px)
eurial 570×90