930×122 CAPRA 5

acțiune IPJ Argeș

Mobilizare de forțe: Polițiștii au împânzit străzile din Pitești!

Mobilizare de forțe: Polițiștii au împânzit străzile din Pitești!

Citiți și: Exclusiv. Mascații au luat cu asalt străzile, lângă Pitești!

Polițiștii argeșeni au desfășurat acțiuni de informare a cetățenilor pentru prevenirea furturilor și înșelăciunilor.

În cursul lunii ianuarie, aceștia au acționat în două centre comerciale și două zone aglomerate de pe raza municipiului, unde au purtat discuții cu 130 de cetățeni.

Citiți și: Modul în care a fost surprinsă o polițistă în timpul serviciului a înfuriat lumea

Polițiștii au oferit și pliante cu conținut preventiv, cu scopul de a transmite argeșenilor semnificația zicalelor ,,Paza bună trece primejdia rea!”, precum și ,,Ceea ce sună prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa și este!”.

Mobilizare de forțe: Polițiștii au împânzit străzile din Pitești!

În următoarea perioadă, astfel de acțiuni vor continua, iar polițiștii vor intensifica activitățile informativ – preventive, pentru evitarea înșelăciunilor și furturilor.

Autoritățile recomandă:

,,1. Referitor la ÎNȘELĂCIUNI ȘI FURTURI COMISE ÎN ZONE COMERCIALE AGLOMERATE, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

– Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; (supermarketurile şi hipermarketurile nu oferă promoții sau cadouri decât în interiorul magazinelor!

Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor din magazin și de pe site-urile de pe internet, nicidecum în parcările acestora). Bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor!

– Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani sau obiecte cu o valoare materială însemnată (bijuterii, bunuri electronice, etc.);

– Purtați portofelul sau geanta cu acte și bani, în buzunare interioare ale vestimentației, respectiv în față, la vedere, niciodată deasupra cumpărăturilor, sau în coşul de cumpărături.

– Feriţi-vă de priviri indiscrete când faceţi plata şi nu scoateţi toată suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie pentru a plăti.

– Atenție sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăți sau retragerea de numerar din bancomate.

– Evitaţi pe cât posibil să vă înghesuiți sau să fiți înghesuiți în zone comerciale, pieţe, bazaruri, gări – autogări, magazine, mijloace de transport etc., pentru evitărarea victimizării.

– Acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior; nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere; atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor.

– Nu ezitaţi să sesizați polițiștii atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni!

2. Referitor la ÎNȘELĂCIUNI PRIN NESOCOTIREA ÎNCREDERII SAU PRIN ÎNSUȘIREA PE NEDREPT, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

– Folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).

– Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.

– Purtați discuții referitor la permiterea accesului în gospodărie al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea de orice plăți sau operațiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință.

3. Referitor la COMERȚUL ON-LINE, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

– Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau căutaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, ori produsul, nu este unul fals;

– Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;

– Nu cumpărați produse nesolicitate, oferite prin email (poștă electronică);

– Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.

De asemenea, atenționăm despre existența mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului/calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte și metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

Recomandăm să nu dați curs unor asemenea <oferte>, pe care le puteți recunoaște după următoarele caracteristici:

– sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala <Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar așa și este>)

– de regulă se solicită răspunsul urgent;

– mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate;

– expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului.

4. Referitor la ÎNȘELĂCIUNI în mediul on-line PRIN FALSE INVESTIȚII, pentru recunoașterea acestora enumerăm elementele pe baza cărora pot fi recunoscute:

– potențiala victimă accesează un anunţ afișat pe pagina de internet (web) pe care o vizualizează în timp ce utilizează un dispozitiv precum telefon, tabletă, calculator, prin care se promit randamente mari la investiţii în acţiuni aparţinând unor companii naţionale (din domeniul energetic și nu numai, de multe ori însoțite de imagini și materiale publicitare falsificate având ca protaginiști persoane publice – ex.: pagina falsă cu ministrul Energiei Sebastian Burduja), fiind redirecţionată către o pagină în care i se cere completarea unor date personale, inclusiv date de contact precum numărul de telefon;

– la scurt timp după completarea şi transmiterea acestor date, persoana vătămată este contactată telefonic, inclusiv prin diverse aplicaţii informatice de comunicare, de persoane care pretind a fi reprezentanţi ai unor societăţi de investiţii, care îi detaliază victimei cum ar putea să devină investitor;

– în unele dintre cazuri, în funcţie de atitudinea potențialei victime, aceasta este redirecţionată către o altă persoană indicată drept consultant personal sau de portofoliu, care îi recomandă instalarea, sub pretexte diverse (cum ar fi cel al vizualizării facile a sumei investite şi a profitului preconizat), a unor aplicaţii informatice prin care acea persoană poate prelua controlul asupra dispozitivului persoanei vătămate; concomitent, persoana vătămată este convinsă să investească, iniţial sume mici – de câteva sute de lei, uneori aceasta putând vizualiza în scurt timp pretinse rate crescute de profit;

– după instalarea respectivelor aplicaţii însă, persoane rău intenţionate se folosesc de aplicaţiile bancare pe care victima le avea deja instalate în dispozitivul său, aferente conturilor deţinute, prin acces ilegal și transferul direct sau prin obținerea de credite online cu datele de identificare ale persoanei vătămate, dar cu transferul acestor sume în conturile unor persoane necunoscute.

Recomandăm cetăţenilor ca, de îndată ce bănuiesc că au fost victimele unor asemenea fapte, să sesizeze organele de poliţie sau parchet, să contacteze unităţile bancare unde deţin conturi şi, mai ales, să nu plătească în continuare alte sume de bani, la indicaţiile făptuitorilor, în scopul deblocării/recuperării sumelor deja investite, ajunse în posesia făptuitorilor.”, îndeamnă polițiștii argeșeni.

Foto: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA