EcoMoto 930×122

DSC_7656

Eclipsa de soare, marti dimineata

Primul eveniment al anului astronomic 2011 are loc azi, 4 ianuarie 2011 si este major: o eclipsa partiala de soare. Vom avea impresia ca Luna acopera Soarele în proportie de 70-85%. Fenomenul astronomic al eclipsei de Soare va mai putea fi observabil din Romania abia in ziua de 12 august 2026.

Eclipsa va avansa aparent, încet deasupra orizontului sud-estic. Pentru pitesteni, eclipsa incepe la ora 9.07.23 si se termina la ora 12.06.59. Momentul maxim de acoperire a discului Soarelui este calculat a fi la ora 10.33.56. Sanse de cer senin sunt daca frontul de zapada care afecteaza acum sudul tarii va trece pana la ora 6 dimineata, potrivit majoritatii prognozelor meteo. Studierea eclipselor permite observarea comportamentului plantelor si a animalelor in perioade de magnetism natural maxim, demonstreaza principii de mecanica cereasca, de fotometrie si de radiometrie. Eclipsele ofera date recente asupra orbitei Terrei si Lunii. Activitatea coroanei solare este pusa in evidenta si studiata mult mai bine cu ocazia eclipselor folosind echipamente aflate pe Pamant.

 

Foarte important: Pentru ca este o eclipsa partiala si mai ales pentru ca se produce imediat după ce Pământul s-a aflat la periheliu (3 ianuarie), adică la distanţa minimă faţă de Soare, eclipsa partiala de maine se poate vedea DOAR folosind filtre de protectie, adica folie mylar sau alte filtre solare. Se pot folosi ochelarii de eclipsa, daca ii mai aveti. De asemenea, se pot folosi si filtre de sudura de densitate medie sau mare. Filtrele se pun NUMAI IN FATA OBIECTIVULUI! Chiar si prin filtre, nu se priveste Soarele mai mult de 5-10 secunde. Va rugam sa anuntati pe fiecare, in mediul dumneavoastra de activitate, ca NU SE PRIVESTE SOARELE / ECLIPSA CU OCHIUL LIBER, din cauza pericolului pierderii definitiv a vederii!

Cum observam totusi eclipsa? Pana la construirea unui observator astronomic public in Arges, puteti folosi pentru observarea INDIRECTA (adica, fara sa privim direct soarele) a eclipsei un fel de camera obscura. Luati o bucata de carton format A4, faceti o gaura de 1-2 cm in diametru in centrul suprafetei alese, acoperiti-o cu folie de aluminiu pentru ambalat alimente, lipiti bucatica de folie pe gaura din carton – aceasta constructie reprezinta filtrul indirect. Apoi, luati un carton mai mare de format A4, cu una din fete de culoare alba (lipiti o coala A4) – aceasta va fi suprafata proiectie a imaginii eclipsei, ecranul de proiectie. Filtrul indirect il vom fixa astfel incat sa fie liminat de sus, de soare, iar ecranul va fi pus sub filtru si miscat pana cand imaginea filtrata se va vedea pe ecran. Puteti vedea astfel foarte bine miscarea umbrei Lunii asupra discului solar.

Informatii complete despre aceasta eclipsa, inclusiv vizibilitatea acesteia din mai multe orase din Romania, se gasesc pe internet in pagina speciala creata de prof. Sorin Hotea la adresa: www.astro-info.ro/eclipse

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3