- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 12-07-2019, ora 10:03
- Știri
ANCHETA ÎN DOSARUL BĂTĂII DE LA MAGNOLIA, FINALIZATĂ
Polițiștii Biroului Investigații Criminale Pitești au finalizat ancheta într-un dosar penal de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Este vorba de dosarul deschis pe numele bărbatului de 24 de ani care pe 15 iunie 2019 a agresat o femeie în plină stradă, pe bulevardul I.C. Brătianu din Pitești, în zona pasajului pietonal Magnolia, pe partea cu stația taxi.
Citiți și: Poliția Română și-a amendat doi agenți”Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de terminare a urmăririi penale și trimitere în judecată”, informează Biroul de presă al Poliției Argeș.
Amintim că bărbatul a fost pus sub control judiciar, perioadă în care au continuat cercetările pentru infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice (nu a putut fi anchetat pentru lovire sau alte violențe pentru că victima nu a depus plângere).
Citiți și: Te poate sancționa poliția dacă vorbești la telefon pe difuzor?În timpul anchetei, polițiștii au stabilit că între victimă și agresor există o relație de concubinaj. Prin urmare, pe lângă tulburarea ordinii și liniștii publice, bărbatul a fost acuzat și pentru violență în familie, potrivit articolului 199 din Codul Penal:
”Infracțiuni săvârșite asupra unui membru de familie – Violența în familie.
(2) În cazul infracțiunilor prevăzute în art. 193 (n.r. – lovirea sau alte violențe) și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală”.
Pentru că infracțiunea de lovire sau alte violențe a fost săvârșită asupra unui membru al familiei (concubinajul fiind asimilat), acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu. Însă, victima și agresorul s-au împăcat, fiind înlăturată răspunderea penală, conform aceluiași articol din Codul Penal.
Cu alte cuvinte, potrivi Biroului de presă al Poliției Argeș, deși dosarul a fost înregistrat pentru infracțiunile de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice, ”violența în familie” se clasează, cercetările putând continua doar pentru cea de-a doua infracțiune, prevăzută la articolul 371 din Codul Penal:
”Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice. Tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Precizăm că încă din ziua conflictului femeia a refuzat să depună plângere împotriva agresorului. Prin urmare, dacă femeia nu se răzgândește și nu face plângere în termen de trei luni, individul nu poate fi acuzat de lovire sau alte violențe. În schimb, nu a fost nevoie de o plângere penală prealabilă pentru anchetarea bărbatului pentru tulburarea ordinii și liniștii publice (detalii, AICI).
Inițial, potrivit Biroului de presă al Poliției Argeș, înainte ca polițiștii să vadă imaginile publicate în premieră de ePitești, pentru aceeași acuzație de tulburare a ordinii și liniștii publice, pe 15 iunie, individul a primit doar avertisment de la Poliție și a fost lăsat liber. Odată cu mediatizarea cazului, Poliția a început din nou cercetările pentru aceeași acuzație.