Donaris 930 x 122

Arhimandridul Caliopie

Argeș. Cutremurător! După un ritual inedit, un călugăr a fost „blestemat”

Argeș. Cutremurător! După un ritual inedit, un călugăr a fost „blestemat”

Citiți și: Accident în Argeș: Două puștoaice, impact deosebit de grav cu o mașină de 16 ani

Sute de oameni au bătut drumul până în comuna argeșeană Băiculești. Iar ziua de 12 noiembrie 2023 va rămâne consemnată în istoria județului nostru.

Apostolat

În urma cu câțiva ani, pe un deal din satul Mănicești, comuna Băiculești, demarau lucrările de construcție a unui locaș de cult.

Citiți și: Argeș. Curier GLS rănit grav în accident feroviar. Ce spune Poliția

Biserica era pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Meletie, protectorul surdo-muților. Iar cel care începuse această anevoioasă misiune era părintele prof. univ. dr. Constantin Onu.

Preotul și-a dedicat viața persoanelor care au astfel de suferințe, nu aud sau nu pot vorbi.

Notorietate internațională

Prin activitatea de la catedra Facultății de Teologie din Pitești, prin cărțile publicate, prin vastele lucrări de specialitate, recunoscute drept unicat în lumea ortodoxă, părintele Constantin Onu s-a remarcat.

A căpătat notorietate internațională după ce a ,,tradus” Sf. Liturghie în limbaj mimico-gestual. Nimeni nu a mai avut asemenea idee!

Fugă de slavă deșartă

Dar părintele Constantin Onu a dorit să fugă de slava deșartă. Și în timp ce lucrările continuau, zidurile bisericii înălțându-se, preotul a frecventat tot mai mult Muntele Athos. A fost atât de atras de viața monahală încât a îmbrăcat veșmintele călugărești!

Trepte

În Sfântul Munte Athos, la mănăstirea Vatopedu, păstrându-se Tradiția Patristică, există mai multe trepte ale călugăriei.

Decizie la Curtea de Argeș

În ziua de 12 noiembrie, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului a binecuvântat ca părintele Constantin Onu să primească ,,Schima mică”, o rânduială care echivalează practic cu intrarea deplină în viața monahală.

După apus

Mulțimea de credincioși (peste 400 de persoane venite din mai multe județe) a asistat la un ritual inedit după apusul soarelui.

Emoții la cote înalte

În biserica de pe dealul Măniceștilor, arhimandritul Caliopie Ichim, consilier eparhial și stareț al Mănăstirii Curtea de Argeș, și-a îndeplinit rolul de ,,naș de călugărie” al părintelui Constantin Onu.

Îmbrăcat în straie albe, desculț, cel care ,,a murit pentru lume și a intrat în cinul monahal” a traversat în genunchi biserica, fiind condus în mod simbolic de nașul de călugărie.

Emoțiile au fost la cote înalte pentru protagonist. Dar și pentru credincioșii care nu văzuseră niciodată așa ceva.

În formă de cruce

Ineditul ritual a continuat. Preotul s-a întins pe jos cu mâinile deschise, în forma de cruce, simbolizând răstignirea.

Simbolistică

A urmat rânduiala specifică și momentele ei, unul mai plin de încărcătură simbolică decât celalalt. ,,Tunderea” – tăierea a trei șuvițe de păr, îmbrăcarea veșmintelor: mantia, brâul, rasa, camilafca, potcapul precum și primirea crucii și a metaniilor.

Preotul a încălțat, tot în mod simbolic, o pereche de sandale.

 

Alt nume

Pentru că părintele Constantin Onu s-a învrednicit încă din perioade în care se ostenea în Muntele Athos, de intrarea în viața monahală, a primit și o ,,nouă identitate”.

Se va numi Meletie până când Domnul Dumnezeu îi va cere sufletul. Numele este cel al Sfântului Ierarh Meletie, ocrotitorul surdo-muților și al bisericii pe care a construit-o la Mănicești.

De asemenea, pentru nevoințele sale, părintele Meletie are statutul de ieromonah.

Virtuți

După încheierea ritualului, arhimandritul Caliopie a subliniat în față auditoriului calitățile de care a dat dovadă fostul părintele Constantin Onu, actualmente Meletie.

Ierarhul a surprins

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Calinic, arhiepiscop Argeșului și Muscelului, a făcut un anunț care a surprins în mod plăcut pe toată lumea.

Din acest moment, ctitoria de la Mănicești devine dintr-o simplă biserică așezământ monahal! Asta presupune că vor fi construite chilii și vor fi primiți ulterior viețuitori dornici să fugă de lume și să-i slujească lui Dumnezeu!

Ieromonahul Meletie devine starețul noii mănăstiri cu hramul „Sf. Ierarh Meletie”.

Moment istoric

Prezent la eveniment, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, a salutat apariția pe teritoriul județului nostru a unei noi mănăstiri, momentul fiind unul istoric.

Cutremurător

Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul a rostit însă și un ,,blestem” la adresa ieromonahului Meletie:

,,Trebuie să te ocupi în continuare, cum o faci de ani de zile, de credincioșii surdo-muți! Ei nu trebuie abandonați. Iar dacă nu o vei face, să dea Dumnezeu să ajungi ca ei!”

Toți cei prezenți s-au cutremurat în prima clipă, știind cât de puternic este un blestem arhieresc!

Însă îndată, privind figura zâmbitoare a înaltului ierarh, au realizat că de fapt este o poruncă ascunsă într-o ,,urare” care pare la prima vedere un ,,blestem.”

 

Cu sufletul plin

După cele două predici, ale arhiereului și arhimandritului, credincioșii au stat timp îndelungat la rând pentru a-l felicita pe părintele Meletie și pentru a-i primi binecuvântarea.

Târziu în noapte oamenii au început să coboare dealul Măniceștilor cu sufletul plin de bucurie.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90