NOR CURIER 930X122

capuse

ATENȚIE! A început sezonul căpușelor

Au crescut temperaturile în ţară, a crescut și riscul de a fi mușcați de căpușe. În special dacă ajungem în zone cu iarbă și vegetație, anunță Antena3.

Citiți și: Specialiștii avertizează. Atenție la căpușe!

A început sezonul căpușelor

Este recomandat să purtăm haine care se acopere mare parte din suprafața corpului atunci când ieșim în natură și de asemenea să folosim soluții anti căpușe, mai ales în cazul copiilor.

Tot în acest context, medicii recomandă că atunci când ne întoarcem acasă, în special de la iarbă verde, să verificăm pielea, inclusiv scalpul, pentru că cel mai frecvent în acea zonă apar mușcăturile de căpușe.

Citiți și: Peste 100 de persoane muşcate de căpuşe au ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean Piteşti

E important de asemenea să încercăm să scoatem cât mai repede şi în întregime căpușa!

Mușcătură căpușe

Mușcătură căpușe

Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care insecta începe să se hrănească.

Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa.

Recomandări pentru a scăpa de căpușe

– La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
– Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
– Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor
– Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
– Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
– La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
– Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
– Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3