930X122 MAIA

capuse

Peste 100 de persoane muşcate de căpuşe au ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean Piteşti

De la începutul primăverii și până în prezent, peste 100 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a SJUP, pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Acesta este raportul oficial de la Spitalul Judeţean Piteşti.

Citiți și: Specialiștii avertizează. Atenție la căpușe!

Medicii SJU Piteşti fac mai multe precizări cu privire la căpuşe, respectiv riscul apariţiei unor boli sau complicaţii în urma muşcăturii de căpuşă:

„Căpușele sunt, de obicei, mici paraziți externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 – 15 mm. Căpușele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea. Acestea se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepând suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se atașează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală și a axilelor.

Odata fixate pe suprafața tegumentului, căpușele vor introduce capul în spațiul subtegumentar și vor începe alimentația, care poate dura câteva minute, dar și câteva ore. Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpușa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur și simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp și cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menținerea capului în spațiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat.

Citiți și: VIDEO: ATENȚIE, SE STROPEȘTE! A ÎNCEPUT COMBATEREA TIGRULUI PLATANULUI, CĂPUȘELOR ȘI A ALTOR INSECTE

În situația în care este sesizată infestarea cu căpușă, este necesar să vă deplasați la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capușa, fără a îi rupe capul și a menține acolo fracțiuni din aceasta.

Mușcăturile căpușelor pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect. NU ORICE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ POATE TRANSMITE BOALA LYME, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.

Din fericire, în niciunul dintre cele 119 cazuri înregistrate din martie și până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialiști recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Pentru a se evita complicațiile pe care le poate produce o mușcătură de căpușă este important să aveți în vedere câteva sfaturi:

-Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracaminte adecvată.

-Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă).

-La final, este recomandat a se inspecta suprafața întregului organism pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor
De asemenea, este recomandat, în privința vestimentației, a se purta haine deschise la culoare.

Îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu: Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată. Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.

Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare, însă în mâini neantrenate e periculos și ineficient.
În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.”

(Foto: descriptiv)

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90