Donaris 930 x 122

capuse

Specialiștii avertizează. Atenție la căpușe!

Specialiștii avertizează. Atenție la căpușe!
Oficial, am intrat în luna căpușelor!
Insectele care pot fi purtătoare de Borellia, bacterie responsabilă de boala Lyme, sunt un real pericol, mai ales în perioada iunie-august.
Tot în această perioadă este și vacanța de vară, când copiii se joacă mai mult în aer liber, așa că atenția trebuie sporită.
Astfel, pediatrul Mihai Craiu vine cu recomandări pentru părinți.
Acesta transmite, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, următoarele informații:
,,Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri.
Faimoasele căpușe…
Și odată cu întâlnirea cu acestea se vor întâmpla 2 lucruri: creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici <<originale>> provenite din mitologia urbană.

Ce trebuie știut despre subiectul căpușe și despre riscul de boală Lyme?

1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia.
2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august.
3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală!
Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%.
Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!
4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare. Dar nu mai mult de 25%.
Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases ediția a 4a din 2020.
5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!
6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamănă cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare.
Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile.
CONCLUZIE – când venim de la plimbare verificăm cu atenție pielea copilului.
Căpușele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată.
Nu dăm antibiotice <<de spaimă>> pentru orice incident cu risc aproape zero – adică scenariul relativ frecvent de căpușă neangorjată, îndepărtată sub 24 ore!”, transmite pediatrul.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3