SMART KIDS 930X122

avocatul poporului

AVOCATUL POPORULUI: TRANSPARENȚA DECIZIONALĂ TREBUIE PĂSTRATĂ ÎNTR-O SOCIETATE DEMOCRATICĂ

Activarea de către România a art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu suspendă drepturile omului, ci permite doar luarea unor măsuri derogatorii „în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care decurg din dreptul internațional”.

Citiți și: Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul unei minore de 11 ani, violată cu acordul părinților

Aceasta înseamnă că măsurile derogatorii nu pot privi decât acele drepturi pentru care există nevoia socială imperioasă a limitării lor în vederea rezolvării situației excepționale și a revenirii la normalitate și numai cu respectarea strictă a proporționalității.

O spune Avocatul Poporului, într-un comunicat al instituției transmis prin intermediul Biroului Teritorial Pitești, coordonat de Mihaela Stănciulescu (foto).

Citiți și: AVOCATUL POPORULUI – PITEȘTI S-A AUTOSESIZAT CU PRIVIRE LA TESTĂRILE HIV

„Totodată, în ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 331, potrivit cărora pe perioada stării de asediu sau de urgență normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări, sunt lipsite de proporționalitate.

Avocatul Poporului, înțelegând că situația de urgență necesită adoptarea unor decizii rapide, apreciază, totuși, că o reducere a termenelor prevăzute de legislația privind transparența decizională ar răspunde cerinței de proporționalitate și rezonabilitate a măsurii, iar nu o îngrădire totală a acestui drept. Transparența decizională este o condiție esențială a bunei guvernări și ea trebuie păstrată într-o societate democratică.

Mai mult decât atât, în condițiile în care nu sunt asigurate, concomitent, măsuri de protecție socială adecvate, de natură să asigure protecția salariaților față de concedieri abuzive, înlăturarea de la aplicare a dispozițiilor legale privind dialogul social apare ca fiind lipsită de proporționalitate, creând premisele unor încălcări ale drepturilor salariaților, care se văd în ipoteza de a nu-și putea valorifica drepturile”, se arată în comunicatul emis pe 30 martie 2020.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3