New Profesional Consult 930 x 122

fitness

STUDENTĂ LA UNIVERSITATEA PITEȘTI, INSTRUCTOR DE ZUMBA FITNESS

În vârstă de 22 de ani, studentă la Facultatea de Drept și Știinte Administrative a Universității Pitești, Roxana Copaci este instructor licenţiat de zumba fitness. Fire energică, Roxana predă pentru adulți, dar e foarte posibil ca din acest an să lucreze și cu copiii. Alături de prietene de-ale sale, face parte din trupa de dans Anymagical.

Citiți și: Noi spații reacreative în parcuri din Pitești

„Pasiunea pentru zumba fitness a apărut accidental”

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru fitness şi cum ai devenit instructor?

Citiți și: PITEȘTI: SPECTACOL CARITABIL

-Pasiunea mea pentru fitness și implicit pentru zumba fitness a apărut absolut accidental, fiind vorba despre o provocare. În urma unui interviu care a inclus o probă practică, m-am bucurat de onoarea de a aduce zumba fitness în orașul nostru, asta fără ca înainte să știu măcar cum arată o clasă de zumba fitness. M-am interesat să particip la clasa unui instructor înainte să încep efectiv să predau. În 2011, însă, Piteștiul nu se bucura de frumusețea acestui sport. Am cochetat cu dansul încă din clasa a V-a, la școala generală. Am făcut parte mai apoi din cunoscuta trupă de dans Silver Stars. Trupa evolua sub îndrumarea doamnei Viorica Ștefănică, un profesor extraordinar, care m-a învățat cele mai frumoase taine ale dansului și care mi-a oferit ocazia să urc pe scenă la unele dintre cele mai cunoscute concursuri naționale și internaționale de profil. Acum activez alături de bunele mele prietene în trupa de dans Anymagical.

Este necesară o calificare ca să ajungi instructor în acest domeniu?

-Pentru a deveni instructor de zumba fitness se susțin training-uri specializate, care au loc periodic la noi în țară în diferite orașe. Momentan dețin licență de zumba fitness basic 1 și basic 2. În ceea ce privește calificarea anterioară susținerii training-urilor, nu se impune o anume certificare. Training-urile, însă, durează două zile, iar experiența necesară pentru a putea preda nu se dobândește în niciun caz atât de repede. Interacțiunea cu oamenii și experiența avută înainte de a practica acest sport m-au ajutat enorm. Pentru a le putea preda oamenilor și pentru a aduce zâmbetul pe buze la fiecare clasă trebuie să reușești să treci de bariera de a te expune pur și simplu în fața lor. Acolo doar cursanții contează, experianța ta vine de acasă, de la pregătirile anterioare.

Ce este mai exact zumba fitness?

-În Columbia zumba este un argou pentru distracție și înseamnă să te miști repede. Zumba fitness este un program aerobic-dance care utilizează pași inspirați din dansurile latino, cum ar fi salsa, merengue, flamenco sau samba. Ulterior au fost adăugate și alte dansuri interesante, cum ar fi hip hop sau country, iar acum zumba se practică pe aproape orice ritm în toată lumea. Zumba a cunoscut un succes enorm în Statele Unite ale Americii, declanșând o adevarată isterie în rândul pasionaților de aerobic. Acest impact copleșitor a făcut ca Zumba să creeze un program special pentru formarea instructorilor. Programul a înregistrat, la rândul său, un succes instantaneu. Până în 2008 zumba a ajuns la peste 20.000 de instructori certificați, iar vânzările DVD-urilor cu zumba, la milioane de euro.

„Nu este un sport dificil!”

Este un sport dificil, oamenii sunt interesati să îl practice?

-Cu siguranță zumba fitness nu este un sport dificil! Acest gen de mișcare include atât de multe stiluri de dans, încât ceea ce se întâmplă în sală în timpul orelor este perceput ca fiind o distracție continuă. După două-trei ședințe consecutive orice persoană poate face coregrafiile integral și se poate bucura de arderea caloriilor la cote maxime.

Lucrezi atât cu copii, cât şi cu adulţi?

-În prezent activez doar ca instructor de zumba fitness pentru adulți, dar sper ca în acest an să susțin licența de zumba kids, pentru a putea lucra din nou cu micuții. M-am bucurat de plăcerea de a le preda dans sportiv copiilor până anul trecut, însă am renunțat ca urmare a programului încărcat.

Ce face în timpul liber Roxana Copaci?

-În puținul timp liber pe care îl am la dispoziție îmi place să citesc, să ies cu prietenii sau să mă plimb cu rolele. (Foto: Facebook Roxana Copaci)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90