Donaris 930 x 122

centrul de cultura bratianu

FOCUL LUI SUMEDRU SE APRINDE LA VILA FLORICA

Focul lui Sumedru se aprinde la Vila Florica. Pe 24 și 25 octombrie 2018, de la ora 9:30, la conacul Brătienilor din Ștefănești se va desfășura tabăra de tradiții și artă decorativă „Sumedru la Florica”, ediția a XVI-a.

Citiți și: Dan Stroe, anunț deosebit de important! Se întâmplă azi

Proiectul educațional li se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale și își propune transmiterea tradițiilor populare. Tema taberei se referă la sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sumedru cum este cunoscută, elevii putând reprezenta prin creațiile lor simbolurile acestei sărbători. La proiect participă elevi de la Școala Gimnazială “Vintilă Brătianu” din Ștefănești.

Totodată, joi, 25 octombrie, de la ora 18, la conacul Brătienilor din Ștefănești se va aprinde Focul lui Sumedru (click pe imagine):

Citiți și: Argeș. „Fierbere” mare printre liberali: Vine prim-ministrul Ciucă

Evenimentul va include și un program artistic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale “Vintilă Brătianu”, din Ștefănești, dar și de elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești. Conform tradiției, invitații vor primi covrigi, mere și nuci.

Obiceiul își are originea în îndepartata istorie a popoarelor, atunci când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece și jocuri. Mai târziu, odată cu apariția religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al unui zeu, sărbătorit la o anumită dată.

Creștinii l-au suprapus sărbătoririi Sf. Dumitru, care, după tradiție, este culegătorul și strângătorul tuturor pâinilor și fructelor. Pentru aceasta pledează și etimologia cuvântului Sf. Dumitru – San’ Dumitru – San’ Medru – Sumedru sau Simedru.

Tot la conacul Brătienilor din Ștefănești, pe 31 octombrie 2018, de la ora 11, va avea loc simpozionul național „Florica lui Ion Pillat” – lansarea antologiei „Vinul de-altădată”.

Tema simpozionului va fi dezbătută pe larg de specialiști din universități și institute de cercetare, critici literari, traducători, precum și de elevi și studenți din instituții de învățământ argeșene.

Vor vorbi Monica Pillat, scriitoare și fiica lui Dinu Pillat, Barbu Cioculescu, scriitor și critic literar, și Răzvan Voncu, critic literar.

Ambele evenimente sunt organizate de Centrul de Cultură „Brătianu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90