- Publicat de: ePitești
- 11-12-2019, ora 20:34
- Administrativ
“RĂZBOI” POLITIC PENTRU VILA FLORICA
Revenirea Conacului Brătienilor (Vila Florica) din Ștefănești în administrarea Ministerului Culturii provoacă scandal între Consiliul Județean Argeș (instituție condusă politic de PSD) și Guvernul Orban (PNL).
Citiți și: Șansă de a lucra la stat: Consiliul Județean angajează“Am aflat astăzi o veste pe care nu mă pot abţine să nu v-o împărtăşesc. După cum ştiţi, în acest an, pentru prima oară, pesediştii din Argeş ne-au interzis să aniversăm înfiinţarea PNL, pe 24 mai, ne-au interzis să sărbătorim această aniversare la Vila Florica. Există un Dumnezeu în toate. Vila Florica va reveni în administrarea Ministerului Culturii, pentru că se încheie perioada de dare în administrare către Consiliul Judeţean Argeş”, a anunțat ieri premierul Ludovic Orban.
În replică, președintele CJ Argeș, Dan Manu, a făcut astăzi o conferință de presă la Vila Florica.
Citiți și: Oficial! Schimbare majoră la UPU, la Spitalul Județean din Pitești“Astăzi, 11 decembrie 2019, Ministerul Culturii a notificat Consiliul Județean Argeș să predea, în regim de urgență, Vila Florica. În acest sens, Consiliul Județean Argeș a fost informat că ministerul a constituit o comisie care are drept sarcină întocmirea procesului verbal de predare-primire. Termenul limită până la care comisia va duce la îndeplinire acest ordin este data de 12 decembrie 2019.
<<Situația creată în cursul zilei de ieri de către reprezentanții Guvernului, prin vocea premierului Ludovic Orban și a ministrului Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, reprezintă, în fapt, o vendetă, răzbunare politică, din care cea mai mare pierdere o va suferi atât județul Argeș, cât și toți cetățenii acestei țări, fiind pe punctul de a rămâne fără un simbol al României Moderne, un adevărat reper al istoriei naționale – Conacul Brătienilor-Vila Florica.
După ce ani de zile asupra Vilei Florica a planat riscul de a ajunge în proprietatea unor persoane private și astfel să fie închisă publicului, autoritățile centrale nefiind interesate de achiziția imobilului, în urma demersurilor Consiliului Județean Argeș, la care s-au alăturat și personalități ale vieții academice, politice și culturale naționale, privind păstrarea în circuitul public a Vilei Florica, respectiv darea sa în administrarea Consiliului Județean Argeș, acest fapt a fost realizat pe 13 noiembrie 2017, când obiectivul a fost cumpărat de Ministerul Culturii și dat prin contract de comodat către Consiliul Județean Argeș.
Întrucât contractul de comodat a expirat pe data de 15 noiembrie 2019 și Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a răspuns notificărilor trimise de Consiliul Județean Argeș în prealabil, situația fiind critică, am considerat că trebuie să îi aduc la cunoștință personal domnului ministru Bogdan Gheorghiu, prezent ieri în Pitești, situația juridico-administrativă a Vilei Florica. În fapt, i-am solicitat domnului ministru să găsească și să ne aducă la cunoștință, așa cum am solicitat și în adresele trimise anterior Ministerului Culturii, soluția juridică privind Vila Florica.
Mare a fost surpriza când am aflat că soarta unui simbol al istoriei României și implicit a unei instituții de cultură argeșene a fost deja tranșată prin declarații și conferințe de presă politice, deși, la întrevederea cu domnia sa, domnul ministru nu a lăsat să se înțeleagă acest lucru.
Domnul ministru a prezentat ieri un proiect de transformare a Vilei Florica într-un muzeu național, cu toate că și în prezent, prin eforturile Consiliului Județean Argeș, acest obiectiv are destinație muzeală și culturală.
În fapt, se dorește dispariția unei instituții de cultură, cu toate implicațiile acestei decizii, de la personalul care deservește Centrul de Cultură ”Brătianu” și Vila Florica (23 de persoane care riscă să rămână fără loc de muncă, acum, în pragul sărbătorilor), la cheltuielile de întreținere (985 de mii de lei alocați de Consiliul Județean Argeș în anul 2019 sau investițiile realizate doar în acest an, respectiv dotări camere și bucătărie, reparații terasă, acoperiș, asfaltarea curții și a aleii etc.).
S-a gândit cumva domnul ministru cum va asigura din bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale – care, conform propriilor afirmații, este slab finanțat – numai întreținerea acestui obiectiv, singura moștenire a Brătienilor care este deschisă publicului și care nu a fost lăsată să aibă soarta atâtor monumente aflate în administrarea Ministerului Culturii, în fapt lăsate în ruină și cu lacătul pe ușă?
Temerea noastră este că, de fapt, odată intrată în administrarea ministerului, Vila Florica să nu aibă soarta celorlalte obiective din țară aflate în patrimoniul Ministerului Culturii, să fie dată uitării sau lăsată în paragină.
Tocmai de aceea suntem convinși că, indiferent de coloratura politică pe care Consiliul Județean Argeș o va avea în viitor, cel mai bun administrator rămâne instituția județeană.
Achiziționarea Vilei Florica a fost posibilă printr-un efort comun, o decizie unanimă a tuturor consilierilor județeni și parlamentarilor argeșeni, dorindu-ne cu toții salvarea acestui edificiu cultural de importanță națională.
Și în această situație de criză, consider că trebuie să facem front comun pentru a menține Conacul Brătienilor în administrarea județeană, să trecem peste interesele politice și să primeze interesul național și respectarea valorilor istorice și culturale>>, afirmă președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CJ Argeș.