- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 17-10-2019, ora 9:08
- Muzică
CONCERT CAMERAL EXTRAORDINAR LA FILARMONICĂ
Filarmonica Piteşti organizează mâine, 18 octombrie, de la ora 19, la Centrul Multifuncțional, concertul cameral extraordinar West meets East.Bartok-Shankar-Enescu, susținut de Gilles Apap (vioară), Udhai Mazumdar (tablă), Rohan Dasgupta (sitar) și Bhaskar Das (bansuri).
Citiți și: Instituție renumită din Pitești face angajări: Salarii de până la 7000 leiInițiat în 2017, „West meets East – după 50 de ani” este un proiect care îmbină muzica clasică indiană cu muzica românească, în spiritul proiectului inițiat, în 1967, de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin.
Echipei de muzicieni i se alătură, anul acesta, violonistul francez Gilles Apap, cel care l-a impresionat pe însuși Menuhin. Vor fi interpretate compoziții de pe celebrele albume premiate cu Grammy, necântate la edițiile trecute, dar și compoziții de Béla Bartók și George Enescu, rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene.
Citiți și: Pitești. Momente deosebite, de neuitat, în Ștrand! Ce s-a întâmplat azi, e ISTORIA de mâine!Gilles Apap este renumit în toată lumea atât pentru interpretările sale pline de virtuozitate de piese clasice consacrate, cât și pentru interesul pentru toate genurile de muzici tradiționale, de la bluegrassul american la muzica la scripcă irlandeză, de la muzica lăutărească est-europeană la muzica indiană, pe care le cântă cu aceeași pasiune și bucurie ca și muzica lui Bach, Mozart sau Ravel.
Este un fin cunoscător al muzicii românești, iar interpretările sale de piese precum Hora Staccato, ori repertoriul lui George Enescu sau „Dansurile românești” ale lui Bartók se bucură de aprecieri din partea publicului.
Udhai Mazumdar, la tabla (percuții indiene), este un interpret spectaculos, un artist carismatic și cu priză la public. Discipol al lui Ravi Shankar, alături de care a studiat în vechea tradiție clasică indiană, l-a însoțit pe acesta în concerte memorabile pentru Familiile Regale britanică și suedeză și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării de 75 de ani a maestrului său.
A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia. Udhai a jucat un rol cheie în proiect, acela de a readuce la lumină muzica lui Ravi Shankar, plecând de la puținele notații muzicale existente. În calitate de compozitor, a rescris pentru vioară și instrumente indiene îndrăgite piese din repertoriul clasic românesc.
Rohan Dasgupta, la sitar, este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea și este parte din proiecte muzicale internaționale. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv și, asemeni lui Ravi Shankar, prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale.
Bhaskar Das, la bansuri, a emoționat publicul român cu sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de patru ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața primului ministru al Indiei, Narendra Modi, și al Regelui Philippe al Belgiei.
Concertul de la Pitești este inclus într-un turneu care va oferi melomanilor o experiență rară și irepetabilă, așa cum au dorit Menuhin și Shankar. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Filarmonicii Pitești.
Fiind un concert cameral extraordinar în afara stagiunii, preţul unui bilet este 50 de lei. Abonamentele nu sunt valabile, informează Filarmonica Pitești.