- Publicat de: ePitești
- 28-06-2019, ora 18:04
- Editorial
5G ÎN FUNDUL CURȚII
5G în fundul curții. Nu știu câți dintre cei care citesc rândurile acestea au acces la toate utilitățile firești pentru anul de grație 2019. Dată fiind zona demografică în care se află potențialii cititori de presă online, și prin urmare și cititorii celui mai citit ziar de pe internet din Argeș, ePitești.ro, presupun că destul de mulți.
Citiți și: Investiție esențială în Trivale! E gata!Cu toate acestea, sunt încă o grămadă de concetățeni de-ai noștri care nici acum nu au acces elementar la servicii de bază, cum ar fi canalizarea. Astfel, potrivit unei cercetări recente, jumătate dintre români nu au canalizare. Pe românește, ei își fac nevoile în fundul curții. Mi se pare enorm, în condițiile în care, de la criza de acum zece ani, economia țării merge pe plus. Și nu oricum, pentru că avem una dintre cele mai mari creșteri economice din întreaga Uniune Europeană.
Firește, tot statistic, dar e suficient să ieși sâmbătă seara în centrul Piteștiului ca să-ți dai seama că multora le merge din ce în ce mai bine, dat fiind că își permit mașini luxoase și haine de firmă. Și această creștere se vede inclusiv în majorările de prețuri, în magazine, baruri și restaurante, care sunt corelate cu salariile și pensiile crescute de actuala guvernare. E drept, nu pentru toată lumea la fel, fiind privilegiați mai ales angajații actuali și foști de la stat, că doar ei sunt baza electorală a partidului care conduce acum țara. Și-atunci cum se explică lipsa canalizării, alături de alte lipsuri, de la jumătate din populația țării?
Citiți și: Vouchere de 1.900 de euro în 2024!Am văzut tot felul de răspunsuri, de obicei neclare și politicianiste, din care oricum n-am reușit să înțeleg mare lucru. De aceea m-aș hazarda să dau eu, de departe, un răspuns la această întrebare care are o foarte mare legătură cu prezentul, dar mai ales cu viitorul nostru ca nație civilizată. Sunt mulți oamenii care nu-și permit să-și bage canalizare de unii singuri și care speră că administrația locală, primarul în special, o să-i ajute.
Dar speră, așa cum se vede din investițiile care se fac an de an peste tot, în mediul rural sau urban, cam degeaba, pentru că există mereu alte priorități. Iar oamenii nu par atât de deranjați de lipsa canalizării, pentru că altfel am vedea proteste la primării. O fi de vină obișnuința, care este valabilă și pentru cei care ar avea bani să-ți bage canalizare, dar preferă să investească în alte lucruri care li se par mai importante, mașină, haine, excursii, telefoane și haine de firmă etc.
Și e atât de importantă această pârdalnică de obișnuință, încât nici măcar când mai moare un copil în haznaua unei școli fără canalizare ecourile nu durează prea mult, fiind rapid înlocuite de alte și alte scandaluri. Cumva pare mai important pentru opinia noastră publică să se scandalizeze că o fetiță va fi adoptată de niște români dn America împotriva voinței ei decât că zeci și zeci de mii de copii n-au accesul elementar la canalizare.
Iar lista cu motive ar continua, dar vina cea mai mare consider că este tot a statului. Pentru că statul, care se presupune că are grijă de toți cetățenii săi, mai mari sau mai mici, mai bogați sau mai săraci, are alte priorități. Mărește pensiile mărimilor zilei, că sunt prea mici. Repară piețe, cum este cea de la Primăria Pitești, care niciun deceniu de exploatare n-au. Alocă bani cu nemiluita pentru tot felul de cântări care mai de care mai supraevaluate, de parcă banul public doar la asta ar fi bun.
Noroc cu tatuații din diaspora, ca să citez dintr-un nene ajuns în fruntea județului după ce-a trecut prin câteva partide cu doctrine diferite, că trimit miliarde de euro în fiecare an, cu care cei rămași acasă își mai fac câte ceva prin gospodării. Că dacă te-ai baza pe stat, ai avea de așteptat mult și bine, așa cum așteaptă autostrăzile mereu promise și niciodată realizate.
Dar nu-i problemă, că în curând vine netul 5G în România! Unde deja este una dintre cele mai mari viteze de internet din lume. Și așa o să ajungem, într-un paradox pe care puțini reușesc să-l mai înțeleagă, să mergem la toaleta din fundul curții și să folosim telefonul cu 5G să citim despre isprăvile bogaților care se plâng de abuzurile justiției sau de pensiile pe care le consideră mici.