EcoMoto 930×122

26 mai

CELE MAI IMPORTANTE ALEGERI

Cele mai importante alegeri. Alegerile de pe 26 mai 2019 sunt cele mai importante alegeri. Nu de puține ori ai citit sau ai auzit asta în ultimele câteva luni. Și sunt convins că nu le-ai băgat în seamă, pentru că nu a fost prima și nici ultima dată când politicienii sau jurnaliștii sau cine mai știe cine ți-au spus asta.

Citiți și: Victor Ponta cap de lista la Pro România pentru Parlamentul European

Dar, cu toate acestea, de data asta chiar sunt cele mai importante. Așa cum au fost, de altfel, și anterioarele. Toate alegerile din România, de la Duminica Orbului din 1990 și până la cele din decembrie 2016, au fost, la vremea lor, cele mai importante. Și știi de ce, dragă cititorule? Pentru că fiecare dintre ele au schimbat țara în moduri pe care nimeni n-a putut să le prevadă la momentul votului. Atunci alegătorii doar au pus o ștampilă pe niște nume despre care, cel mai probabil, nici nu știau mare lucru. Dar oamenii aceia pe care ei i-au ales, mai mult sau mai puțin informați, le-au schimbat viața. În bine sau în rău.

Acum avem două feluri de alegeri. Cele mai importante, adică cele care vor avea efecte pentru cei mai mulți dintre noi, sunt cele europene, prin care ne desemnăm reprezentanții în Parlamentul European. Sunt cele mai importante alegeri atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul unuia dintre cei mai săraci membri ai săi, România.

Citiți și: Piteștenii ar putea fi chemați să decidă soarta Pădurii Trivale! Tu ce vrei?

La nivel european, alegerile vor avea un impact fără precedent până acum pentru că se termină, de fapt, dominația partidelor clasice, popularii și socialiștii. Acestea vor trebui să facă alianțe cu noii veniți, în special cu gruparea centristă a lui Macron și cu ecologiștii pentru a conduce în continuare Europa, iar asta va schimba dramatic evoluția Uniunii în următorii ani. În bine, dacă forțele pro europene vor reuși să domine, sau în rău, dacă naționaliștii orientați spre trecut, cum este cazul polonezilor de la Lege și Justiție sau al italienilor de la Liga, către Moscova (francezii de la Adunarea Națională sau austriecii de la Partidul Libertății) sau contra justiției (ungurii de la Fidesz sau românii de la PSD) vor câștiga suficiente voturi. În acest din urmă caz, toate avantajele apartenenței noastre europene, libertatea de mișcare și de comerț în primul rând, vor fi puse sub semnul întrebării. Iar tu, cititorule, care sigur cunoști pe cineva care lucrează afară, știi ce-ar însemna dacă acela n-ar mai avea de lucru. Și milioane de români ar fi forțați să revină în țară, pe o piață a muncii care nu-i va putea absorbi vreodată.

Cât despre miza națională a acestor alegeri, e suficient să vă uitați pe listele de candidați. Acolo veți vedea, de exemplu, în special la partidele noi, oameni foarte importanți. Astfel, cea mai galonată listă o are PRO România, care a pus pe primele locuri trei foști premieri (doi români și unul moldovean) și pe actualul comisar european. La USR Plus este pe prima poziție fostul comisar european. De asemenea, PMP deschide lista cu fostul președinte. În ceea ce privește partidele mari, ele au preferat să meargă în față cu vedete de televiziune, în spatele cărora se ascund actuali sau foști miniștri, europarlamentari, primari și politicieni de prim rang. Puțini dintre aceștia merg la Bruxelles pentru banii de salariu și diurne, cei mai mulți căutând influență și putere.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3