930×122 CAPRA 5

cititori

SĂ NU CREZI CE-ȚI SCRIU ACUM

Să nu crezi ce-ți scriu acum. Dragă cititorule, nu degeaba am început acest text printr-o parafrază a unei melodii pe care o ascultam mult acum vreo două decenii, o preluare a trupei Iris (care nu mai există, pe motive meschine) după Thin Lizzy, o trupă care mai există, în ciuda deceselor membrilor de vază.

Citiți și: Doliu în presă. Un alt jurnalist s-a stins din viață

Pentru că mesajul din titlu mi se pare mai mult decât potrivit pentru aceste vremuri în care minciuna nici nu se mai cheamă așa, ci a fost botezată știre falsă sau adevăr alternativ. Așadar, după o grămadă de ani petrecuți în slujba adevărului, în calitate de jurnalist, am ajuns în situația, total neplăcută, să avertizez pe oricine vrea să mă asculte sau să mă citească asupra pericolului fantastic pe care îl reprezintă, în ziua de azi mai mult ca oricând, înghițirea pe nemestecate a oricărei știri, cât de mică și de inofensivă ar părea ea.

Uite, de exemplu, dacă eu scriu aici că tu, cititorule, ești mai deștept și mai bine pregătit decât prim-ministrul țării noastre, nu mă crede. Verifică pe net ce pregătire are doamna cu pricina și ce-a făcut ea până acum, în diferitele funcții. Și de-abia după ce-ți faci o părere în baza unor informații oficiale, pertinente și provenite din mai multe surse, de preferință opuse ca interese politice, permite-ți luxul de a mă crede. Sau nu, dacă ești convins că doamna cu pricina este mai bună decât tine.

Citiți și: Presa, banii înapoi! Plăți ilegale de la bugetul de stat!

Sau dacă eu scriu că primarul recent reconfirmat de către instanță în fruntea orașului a primit decizie de incompatibilitate pentru că și-a ajutat niște rude cu niște hotărâri de Consiliu Local, te rog frumos să nu mă crezi pe cuvânt. Du-te pe net, caută decizia Agenției Naționale de Integritate în ceea ce-l privește pe edilul orașului și vezi acolo ce i se impută omului. După care vezi pe site-ul Primăriei Pitești respectivele hotărâri de Consiliu Local. Dacă nu sunt acolo, cere-le, că legea liberului acces la informațiile publice îți dă voie să faci asta. Și, după ce-ai văzut adevărul cu propriii ochi, crede-mă. Sau nu. Dar informează-te înainte!

La fel te implor, dragă cititorule, în cazul în care ești și telespectator, nu crede nimic din ceea ce ți se spune la televizor. Dacă vine unul de la o televiziune pe care o știi sigur că are o certă orientare politică și spune ceva despre adversarul său politic, nu-l crede. Verifică din mai multe surse, de orientări politice diferite. Și după aceea, informat fiind, crede-l. Sau nu-l crede.

Uite, să-ți dau un exemplu la modă acum, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Unii spun că ar fi făcut parte dintr-un comitet care ar fi luat decizii nedrepte față de un fost deținut politic pe vremea comunismului. Alții îi contrazic. Răspunsul la dilema asta e foarte simplu: urmărește cu atenție acuzațiile și folosește-ți bunul simț. După care verifică informația din mai multe surse. Și de-abia atunci crede-l pe cel de la televizor. Sau nu.

Știu că sună cel puțin aberant îndemnul meu, în condițiile în care fiecare dintre noi este extrem de ocupat cu traiul de zi cu zi, dar consideră-l, dragă cititorule, ca un exercițiu de libertate. Pentru că, spre deosebire de vremurile nu foarte de demult, acum poți să afli adevărul, dincolo de cenzura redacțiilor și de propria ta auto-cenzură.

Dă-ți o șansă de a fi corect informat. Te va ajuta în orice faci, inclusiv atunci când mergi la vot. Iar asta îi va ajuta și pe concetățenii tăi.

New Profesional Consult-555×222
570×90 MAIA