- Publicat de: ePitești
- 1-04-2024, ora 9:44
- Știri
În Munții Făgăraș apare Yellowstone-ul european!
Viitorul „Yellowstone” European se conturează în Munții Făgăraș
Citiți și: Lucrare spectaculoasă în munți!România. Un proiect ambițios de conservare își propune să transforme Munții Făgăraș într-o bijuterie ecologică la nivel european.
Inspirat de cunoscutul Parc Național Yellowstone din Statele Unite, inițiativa susținută de filantropul de mediu Hansjörg Wyss vizează crearea unui vast teritoriu protejat ce ar putea fi denumit „Yellowstone-ul european”.
Citiți și: ALLIANZ ȚIRIAC ȘI ALTE FIRME DE ASIGURARE PRIMESC O LOVITURĂ CRÂNCENĂFundația Conservation Carpathia, sub conducerea lui Christoph și Barbara Promberger, a preluat frâiele acestui vis ecologic.
Fundația a achiziționat până în momentul de față 27.027 de hectare din această zonă încă sălbatică.
ARIE PROTEJATĂ
Obiectivul pe termen lung este de a extinde aria protejată la 200.000 de hectare, echivalentul Parcului Național North Cascades din Washington, SUA.
Munții Făgăraș, situați în sudul Carpaților, adăpostesc o varietate remarcabilă de faună sălbatică.
Aici găsim inclusiv lupi, urși bruni, râși sau castori.
Eforturile de conservare au inclus reintroducerea bizonului european.
Acesta dispăruse din regiune acum două secole, contribuind astfel la diversificarea ecosistemului local.
Această inițiativă vine în contextul în care România se confruntă cu provocări legate de tăierile ilegale de păduri și necesitatea de a proteja ultimele sale păduri virgine.
Până în prezent, terenurile achiziționate de fundație au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România, asigurând protecția lor pe termen nelimitat.
Fundația a demarat și un ambițios program de reîmpădurire. Au fost replantați aproape două milioane de hectare cu peste patru milioane de arbori.
Cu toate acestea, crearea unui parc național la scara propusă necesită cooperarea autorităților locale.
Este o provocare într-o Românie încă marcată de reticența față de politicile postcomuniste.
În pofida obstacolelor, spiritul inovativ și dedicarea Fundației Conservation Carpathia promit să aducă beneficii semnificative pentru biodiversitatea regiunii și pentru comunitățile locale.
La periferia comunei Lerești, reintroducerea bizonilor a deschis calea spre turismul ecologic, cu planuri de a inaugura un centru de observare a bizonilor.
Alte detalii, AICI
Sursa Foto: Via Transilvanica/ Facebook
În Munții Făgăraș apare Yellowstone-ul european!