Kaia 930 x 120

defrişări

JAF CA-N CODRU PE VALEA TOPOLOGULUI

Jaf ca-n codru pe Valea Topologului. În această seară, în cadrul emisiunii ,,România, te iubesc!”, difuzată de Pro TV, a fost prezentat un material în legătură cu zonele din România în care pădurile sunt defrişate în mod ilegal. Printre ele se numără și Argeşul, judeţ în care copacii se taie în mare parte ilegal și în care autorităţile nu fac mare lucru pentru a depista şi a stopa aceste nereguli.

Citiți și: Schimbare majoră! Apar în toate orașele!

Reportajul a fost filmat pe Valea Topologului, în comuna Sălătrucu, zonă în care deţin păduri proprietari privaţi, obştile şi statul român.

La orice oră din zi ai trece prin acest loc, îţi ies în cale camioane cu lemn, iar drumurile sunt pline cu lemne pregătite pentru a fi încărcate. La un moment dat, Alex Dima, realizator Pro TV, a dat nas în nas cu pădurarul din zonă, acesta conducând o maşină fără numere de înmatriculare. Pădurarul a susţinut că arborii au fost puşi la pământ ,,pentru că au fost atacaţi de insecte” şi că ,,facem curăţenie”, deşi locul arăta la fel ca ,,Pădurea Spânzuraţilor”. Teoretic, se taie la ,,igienă şi accidentale”, iar lemnul stricat ar trebui scos, însă, de fapt, a fost tăiat ce era mai bun, rămânând lemnele uscate. De asemenea, la baza pădurii, pe drum, buştenii verzi reprezintă dovada că lucrurile nu sunt legale. Unele lemne au fost găsite nemarcate.

Citiți și: Gata cu furtul de lemne!

Un angajat al statului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, dar care luptă pentru protejarea pădurilor, a mărturisit: ,,Furturile sunt girate de autorităţile locale şi centrale, Poliţia nu-şi face treaba, Jandarmeria la fel, organele silvice în general. Fără organul silvic nu se poate fura!”

Echipa Pro TV a făcut câteva vizite la autoritățile care ar putea da răspunsuri în legătură cu defrişările masive. Prima a fost la Direcţia Silvică Argeş, acolo unde directorul Armand Chiriloiu (foto) s-a lăsat aşteptat până aproape de ora 10, deşi programul ar fi trebuit să înceapă la ora 8.

Iniţial, acesta a refuzat să dea unele informaţii, motivând că ,,detalii ce ţin de legea 544, a informaţiilor publice, sunt de un anumit caracter”. În cele din urmă, Direcţia Silvică a acceptat să spună cât lemn a fost coborât de pe munte în Valea Topologului: circa 55.000 de mc în 2017, adică mai bine de 2.000 de camioane, şi toate, teoretic, cu acte în regulă.

Încă o vizită a fost la Garda Forestieră, cea care controlează pădurile private, Alin Mihai conducând Biroul Regional Argeş. Cerându-i-se o hartă pe care să se poată identifica zona cu defrişări, acesta a afirmat că are una, dar la Ploieşti, la sediul general. Într-un final, zona în care s-a filmat a fost găsită şi s-a descoperit că Garda Forestieră tocmai fusese acolo în control, chiar săptămâna trecută, dar nu observase… nimic. După plecarea echipei Pro TV, inspectorii Gărzii Forestiere au revenit în zonă, de această dată găsind copaci tăiaţi nemarcaţi. Garda a confiscat o bună parte din lemnele tăiate, pentru că erau tăiate ilegal, dând si amenzi ocoalelor silvice.

Cazul de pe Valea Topologului nu este primul de acest fel în Argeş. În Valea Rea, în perioada 2008-2011, trei firme au distrus 900 de hectare de pădure. Cei implicați au fost anchetați, procesul aflându-se în desfășurare, dar alţi copaci nu au mai fost plantați în locul celor „măcelăriți”.

Potrivit unui raport Greenpeace România prezentat de ePitești în luna septembrie a acestui an, județul Argeș ocupă locuri “fruntașe” la defrișări ilegale. AICI puteți citi amănunte și raportul complet.

Încă din anul 2015 ePitești a atras atenția asupra jafului uriaș din pădurile Argeșului, „tratat” cu amenzi mărunte de autorități (subiectul pe larg, AICI).

2015 este anul în care Argeșul a fost județul cu cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale: 3.087 (8,85% din totalul cazurilor înregistrate oficial în întreaga țară). Un articol pe această temă apărut în publicația noastră, AICI.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
eurial 570×90