930×122 CAPRA 5

maria cristina letu

Efectele garantării contractelor de credit de terțe persoane – Partea II

Ce face terțul garant în situația în care este executat pentru a acoperi datoria debitorului?

Citiți și: Soluționarea alternativă și rapidă a litigiilor cu banca

Acesta are la îndemână acțuni în instanță, distincte dupa cum garanția a îmbrăcat forma fidejusiunii sau a ipotecii.

Fidejusorul poate formula o acțiune în instanță prin care poate solicita recuperarea capitalului achitat, dobânzilor aferente, cheltuielile de judecată, în eventualitatea în care a fost intentat un proces împotriva creditoarei, dobânda sumei aferente debitului achitat, chiar dacă datoria nu produce dobândă, pentru lipsa de folosință a acesteia de către fidejusor, daune interese, în ipoteza în care i se cuvin.

Fidejusorul  nu are acţiune în regres împotriva debitorului principal dacă, după ce a plătit nu a adus la cunoştinţă debitorului că plata s-a făcut şi acesta plăteşte a doua oară, dar  are o acţiune în repetiţie contra creditorului.

Citiți și: Recuzarea în materie civilă motivat de imparțialitatea judecătorului

În ipoteza în care debitorul a plătit primul şi nu i-a făcut cunoscut acest lucru fidejusorului, acesta, dacă a plătit şi el, va avea acţiune în regres contra debitorului principal şi nu contra creditorului

„Per a contrario”, dacă debitorul l-a înştiinţat, fidejusorul nu se poate îndrepta decât împotriva debitorului.

Dacă creditorul a făcut fidejusorului o remitere de datorie, acesta va avea acţiune în regres contra debitorului.

Atunci cand, nu a achitat încă nicio sumă de bani creditoarei, există posibilitatea ca ulterior achitării să nu mai poată recupera suma de la debitor, legea recunoaște dreptul fidejusorului de a formula o acțiune personală, prin care să oblige debitorul să-l descarce de gestiune.

În situația stabilirii unei calităti de fidejusor confuze care pare sa dubleze o ipoteca, este necesară anularea clauzei contractuale care o instituie, calea procesuală fiind o acțiune de drept comun, în anulare.

Atunci când garantul este deja executat silit ca fidejusor, deci cu privire la toate bunurile sale, deși a garantat doar ipotecar, calea procedurală de urmat este o contestație la titlu privind lămurirea înțelesului, întinderii și aplicării titlului, dublată de o acțiune de drept comun imprescriptibilă extinctiv în acest caz.

Contestație la executare

De remarcat că în cazul formulării unei contestații la executare, legea impune parcurgerea anterioară a căii procesuale a anulării în procedura de drept comun.

Chiar in lipsa promovării unei contestații la executare în condițiile procedurale stricte, urmare a admiterii acțiunii de drept comun privind anularea clauzei de fidejusiune, executarea silită întemeiată pe fidejusiune va înceta ca efect al desființării titlului executoriu.

 

 

 

 

 

 

Eurial 555 x222
eurial 570×90