HerasMed (930 x 122 px)

amnistie

CCR: AMNISTIA ȘI GRAȚIEREA NU POT FI INTERZISE PRIN CONSTITUȚIE

Curtea Constituțională a României a hotărât astăzi cu unanimitate de voturi (la ședință au fost prezenți 8 dintre cei 9 judecători ai CCR): amnistia și grațierea colectivă pentru fapte de corupție nu pot fi interzise prin Constituție.

Citiți și: Decizie majoră pentru cei care au credite!

CCR a respins propunerile legislative depuse în acest sens în Parlament de PNL, USR, PMP și Pro România şi, respectiv, PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei după rezultatul referendumului din 26 mai 2019.

Judecătorii Curții au argumentat că interzicerea prin Constituție a amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

Citiți și: IOHANNIS, MUTARE-SURPRIZĂ. VIZATĂ, O CELEBRĂ VILĂ DIN ARGEȘ

În schimb, CCR a hotărât că inițiativa pentru interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și pentru extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională (nu doar Avocatul Poporului, ci și președintele țării, parlamentarii sau Curtea Supremă să poată ataca la CCR o ordonanță de urgență) poate face obiectul revizuirii legii fundamentale.

De asemenea, CCR a concluzionat că în Constituție, în urma revizuirii, poate fi inclusă inițiativa potrivit căreia „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

AICI, COMUNICATUL DE PRESĂ AL CURȚII CONSTITUȚIONALE.

Amintim că la referendumul național consultativ desfășurat pe 26 mai 2019 la inițiativa președintelui Klaus Iohannis majoritatea zdrobitoare a românilor veniți la urne au votat DA la următoarele două întrebări: 1.Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? 2.Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Pentru ca propunerile care au făcut obiectul referendumului din 26 mai 2019 să se materializeze (cu excepția, iată, a propunerii pentru amnistia și grațierea faptelor de corupție) este nevoie de un nou referendum pentru revizuirea Constituției.

HerasMed (555 x 222 px)
Pizza Sapori Italia 570 90